Oglas
· · Komentari: 0
VASPITANJE

Pročitajte i proverite da li ste HELIKOPTER roditelj!

Današnji roditelji idu u krajnost - ili previše štite ili potpuno zapostavljaju decu. Teško je naći sredinu.

Depositphotos_6430449_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Koliko kontrolišete svaki korak svog deteta, umesto njega rešavate domaće zadatke, zovete njegove drugove da pitate šta treba da nauči, raspravljate se sa njegovim vršnjacima jer se nisu ponašali prema njemu kako vi očekujete, dobrodošli u krug "helikopter" roditelja.

Pročitajte još: Deca će biti oduševljena i tražiće još: Potrebni su vam papir i flomasteri da napravite ČETIRI VOJVODE

To znači da preterujete. Da ste umešani i tamo gde bi trebalo i gde ne bi smelo. Da ne puštate dete da diše. Rušite mu samopouzdanje. Činite ga "kilavim", nesposobnim za život.

Današnji roditelji idu iz krajnosti u krajnost.

Iako ovaj termin stiže iz američke psihologije, on je upotrebljiv u svim zemljama.

A, istraživanja pokazuju da je u sve većoj upotrebi, jer roditelji danas idu iz krajnosti u krajnost - ili se ne posvećuju mnogo deci ili u tome preteruju.

Pročitajte još: Postoje TRI ključne rečenice koje treba da kažete detetu da bi postalo GENIJE

- Naravno da je potrebno i važno da budu uključeni u vaspitanje mališana, ali mora da se napravi zdrav model, koji znači da se dete ne guši i da se nad njim ne stoji 24 časa dnevno, ne puštajući ga da misli svojom glavom i stiče svoja iskustva - upozorava Nikolas Birn, dečji psiholog.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas