Oglas
· · Komentari: 0
SOBNE BILJKE

Da li ste postavili biljku na POGREŠNO MESTO? Ova tri znaka su JASNI POKAZATELJI

Slušajte šta vaše cveće želi da vam "kaže".

1644316357_plant-gecb3b3e89_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Nega kućnih biljaka uopšte ne mora da bude komplikovana koliko ponekad deluje. Uglavnom je važno zalivati je redovno, u skladu s njenim specifičnim potrebama, kao i postaviti biljku na pravo mesto, a ona će manje-više sama rasti i razvijati se i oplemenjivati vaš životni prostor.

Pored toga što pratimo kako izgledaju listovi kućnih biljaka, da bismo bili sigurni dobijaju li one dovoljno hranljivih materija, potrebno je obratiti pažnju i na ove detalje, koji ukazuju na to koliko je povoljno mesto na kom ih držimo

Pročitajte još: Privlače NOVAC i POSLOVNI USPEH: Šest biljaka koje treba držati u HODNIKU pored ulaznih vrata

Međutim, osim što je bitno čitati signale koje nam naše zelene ljubimice šalju, uz to što je važno tumačiti poruke na listovima koje otkrivaju manjak različitih minerala. Svako ko brine o sobnim biljkama mora da ima na umu da, čak i ako ona dugo stoji na istom mestu, svoj dragi cvet možda sve vreme drži negde gde ne dobija dovoljno svetlosti.

Neujednačen rast

Ukoliko biljka ne raste ravnomerno — jedan deo je značajno viši od drugog, jedna polovina je mnogo bujnija i "življa" od druge, to je glavni pokazatelj da se ona ne nalazi na dobrom mestu. Budući da biljke žive i od svetlosti, one same tragaju za njenim izvorom, pa napreduju u smeru koji je povoljniji.

Tanji deo biljke

U skladu s prethodnom stavkom, jedan deo biljke može da bude pun tankih i razmaknutih izdanaka, što znači da ona ne može pravilno da raste i razvija se zbog nedostatka svetlosti.

Naginjanje

Isto je i u slučaju da biljka počne da se savija na jednu stranu — ona pokušava da se dočepa svetla i naginje se u potrazi za njim.

Još par korisnih saveta

Da bi biljka napredovala što je više moguće, stavite je na indirektno svetlo koje dopire kroz prozore okrenute prema severu ili istoku. Držite je podalje od vrućih zraka koji dolaze s juga i zapada, jer oni postaju još oštriji kada prođu kroz staklo.

Uz to, izbegavajte da držite biljke u uglovima i ispod stepeništa, jer im je potrebna konzistentna svetlost da bi vršile fotosintezu i imale dovoljno energije za napredovanje.

Postoje neke biljke tamnih listova koje mogu da tolerišu i slabije osvetljenje, ali uglavnom ne cvetaju i ne porastu značajno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas