· · Komentari: 0
SAVETI

Evo kako pravilno ZALIVATI CVEĆE na terasi tokom VRELIH letnjih dana

Postoje brojne zablude o načinu na koji tokom leta treba održavati cveće tokom leta

1656019270_balcony-ge6e9a49d1_640.jpg
Foto: Pixabay

Cveće na terasi posebno je osetljivo tokom vrelih letnjih dana, dodatno ukoliko je terasa tokom većeg dela dana u suncu. Zalivanj je jedini spas za opstanak naših biljaka, ali nekada svedočimo situacijama kada upravo previše zalivanja rezultira propadanjem i sušenjem biljaka.

Zalivanje obavljajte tako da se biljke dobro natope dok voda ne procuri u tanjirić.

Stručnjaci savetuju da učestalim zalivanjima biljke dovodimo u stanje iscrpljenosti.

Zalivanje u jutarnjim satima
Pravi princip zalivanja uglavnom govori da biljke u noć ne bi smele da uđu mokre jer se na taj način vrlo lako zaraze gljivama. Jutro je vreme kada sunce izlazi. Važno je se voda na listovima osuši pre nego sunce postane prejako i sprži listove kroz preostale kapljice vode. Ipak, u toku leta potrebno je biljke u žardinjerama nekada zalivati i dva puta dnevno. Drugo zalivanje obavljajte uveče kada sunce zađe. Vrele letnje noći će doprineti da se listovi brzo osuše i neće biti opasnosti od nastanka infekcija u toku noći. Ovo će dodatno i rashladiti biljke i učiniti da se osećaju bolje.

Pročitajte još: Oterajte MIŠEVE iz dvorišta zauvek! Mirise OVE 4 biljke NE PODNOSE i držaće ih podalje

Zalivajte biljke kada se supstrat u saksiji potpuno osuši. Čak i ako ostane suv 2-3 dana, biljke neće stradati. Kada ih zalivate, uvek iskoristite priliku da im u vodu za zalivanje dodate neko od vodorastvorljivih đubriva. Zalivanje obavljajte tako da se biljke dobro natope dok voda ne procuri u tanjirić. Ostavite cveće da ovako odstoji 30 minuta, a onda prospite višak vode iz tanjirića.

Pročitajte još: RUSKI narodni preparat za pritisak: Rešite se HIPERTENZIJE uz tri sastojka (RECEPT)

U toku letnjih meseci, pogotovo kod balkonskih biljaka, zalivanje će nekada morati da se obavlja i dva puta u toku dana. Idealno rešenje za ovaj problem su saksije i žardinjere sa duplim dnom koje imaju rezervoar iz kojeg se supstrat lagano natapa, a može da prihvati vodu za nekoliko dana zalivanja.

Pročitajte još: Čuveni RUSKI TRAVAR Dmitrij Jurovski otkriva tajnu jakog prolećnog IMUNITETA (RECEPTI)

Prilikom zalivanja biljaka, a pre svega  ako zalivate rastvorom đubriva, vodite računa da ne pokvasite listove. Čak i ako se ovo prilikom zalivanja dogodi, nakon zalivanja istuširajte biljke da im skinete đubrivo sa listova.

Dobro je da cveće zalivate u jutarnjim časovima.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.