Oglas
· · Komentari: 0
biljka

Kako da odaberemo ORHIDEJU pri kupovini? Pratite nekoliko smernica

Orhideju je lepo kupiti kako za poklon drugima tako i samom sebi. Možemo slobodno da ih uvrstimo u najlepše sobno bilje. Svaki kutak učiniće lepšim i prijatnijim.

1634581833_Depositphotos_50349699_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Kada kupujemo orhideju važno je koju biramo, a da bismo to znali imamo nekoliko jednostavnih smernica.

Kako kupiti zdrave orhideje?

Dobro je da preduzmete nekoliko koraka kako biste bili sigurni da ćete dobiti najzdraviju moguću biljku, onu koja će nakon prvog cvetanja nastaviti da ukrašava vaš dom.

Da li treba da kupimo procvetalu orhideju?

Većina nas kupiće orhideju koja je već procvetala jer izgleda tako privlačno da jedva čekamo da je dodamo kutku gde smo je zamislili. Ovaj izbor, međutim, može imati i lošu stranu. Cvetanje oduzima ogromnu količinu energije biljci. Zato, ako želite da povećate šanse biljci za prilagođavanje vašim uslovima uzgoja, najbolje je kupiti biljke koje ne cvetaju.

Pročitajte još: Kako se pravilo gaji BONSAI u zatvorenom? Male, kućne biljke ulepšaće svaki enterijer

Na šta treba da obratimo pažnju ako kupujemo orhideju koja je procvetala?

Korenje orhideje

Korenje je najvažniji deo orhideje. To su visoko specijalizovani organi koji brzo sakupljaju vodu i čak obavljaju fotosintezu. Korenj zdrave orhideje biće svetlo zeleni kada se osuše i tamno zeleni kada su mokri. Trebalo bi da postoji dugačak, šiljast, sjajan, zeleni vrh koji raste. Što je vrh viši, biljka je zdravija. Mrtvi koreni orhideja su smežurani i pocrneli kada su mokri, a beli kada se osuše, piše The spruce.

Lišće orhideje

Trebalo bi da tražite listove koji su debeli, blago obojeni i tvrdi. Listovi bi trebalo da budu blago žuto-zeleni, gotovo poput zelene jabuke. Previše sjajno zeleno lišće znači da je biljka verovatno prehranjena, što bi trebalo da izbegnemo.

Cvetovi orhideje

Ako kupujete biljku u cvetu, izbegavajte onu sa već otvorenim cvetovima. Cvetovi orhideje mogu da traju mesec dana ili više, ali ako kupite biljku sa neotvorenim cvetovima, duže ćete uživati u njenim prelepim bojama.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas