Oglas
· · Komentari: 0
KRALJEVSKI

OMILJENI CVET LUJA XIV uspeva i kod nas: Nekada su MIRISALI po celom Versaju, a sada mogu i u vašem domu! (FOTO)

Nadaleko je poznat po svom zanosnom mirisu.

1629897837_pjimage--15-.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Agave amica, odnosno tuberoza, je višegodišnja biljka iz porodice Asparagaceae, čiji se ekstrakti koriste kao nota u parfimeriji. Sada se široko uzgaja kao ukrasna biljka, a izvorno je poreklom iz Meksika.

Pročitajte još: SIBIRSKI LIMUN u saksiji: Sadrži SEDAM PUTA veću dozu vitamina C od običnog limuna!

U intervjuu za Vog, Ana Vintur je rekla da je upravo tuberoza njen omiljeni cvet i da ga uvek drži na stolu.

Omiljeni cvet za parfeme

Prelep miris tuberoze destilovan je za upotrebu u parfimeriji od 17. veka, kada je cvet prvi put transportovan u Evropu. Francuska kraljica Marija Antoaneta koristila je parfem pod nazivom Sillage de la Reine takođe nazvan Parfum de Trianon, koji sadrži tuberozu, cvet narandže, sandalovinu, jasmin, iris i kedar.

Omiljeni cvet Luja XIV
Tuberoze je posebno voleo Luj XIV, koji je naredio da se zasade stotine sadnica duž velikih leja u Versaju tako da je miris bio neodoljiv, što je bez sumnje pomoglo prikriti mirise zbog loše higijene palate. Uzgajale su se u glinenim posudama i sadile direktno u zemlju; da bi miris bio konstantno jak, novi primerci su se rotirali, ponekad svakodnevno.

Ostaje popularna cvetna nota za parfeme, bilo u samostalnim mirisima tuberoze ili u mešanim cvetnim mirisima, ali se generalno mora koristiti umereno jer je moćnog mirisa, pa može biti prejaka za korisnika ako se upotrebljava previše.

Uzgajanje

Tuberoze se mogu gajiti na otvorenom, gde će preživeti u zemlji ako temperature ne padnu niže od -6,7 ° Celzijusa. U hladnijim zonama tuberoze se uzgajaju kao letnje jednogodišnje biljke, u saksijama gde se može uživati u njihovom mirisu.

Za cvetanje biljkama je potrebno oko 4 meseca toplih temperatura od trenutka sadnje rizoma. Vrtlari obično započinju sadnjom rizoma u saksijama u plastenicima počev od kasne zime ili ranog proleća, premeštajući ih na otvoreno u kasno proleće kada prođe opasnost od mraza. Ako se u to vreme zasade direktno u zemlji, možda neće procvetati sve do septembra, što značajno smanjuje period u kojem može cvetati. Kada lišće u oktobru počne da žuti, treba ga orezati, rizome iskopati i čuvati na hladnom, suvom i tamnom mestu za zimu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas