· · Komentari: 0
MOJA BAŠTA

SAVETI zlata vredni: Pospite jednu namirnicu na povrće i ima da raste kao iz vode! Štiti biljke i od štetočina

Mladim baštovani ovi saveti mogu biti zlata vredni

1620886208_0e1f371bbb83929eb64da56bfbcbca36254276a8.jpg
Foto: A.M.

Stiglo je proleće i vreme je za baštovanstvo. Ukoliko u svojoj bašti imate posađeno povrće, a plodovi nisu krupni, stagniraju i ne razvijaju se kako bi želeli, evo par saveta, da rastu kao iz vode.

U tome će vam najbolje pomoći soda bikarbona!

Soda bikarbona za vinovu lozu i grožđe

Ako imate vinovu lozu ne zaboravite da je prskate rastvorom sode bikarbone:

75 grama sode bikarbone promešajte sa 10 litara vode.
Isprskajte grožđe tokom zrenja i sprečite suhu trulež, ali možete i da povećate šećer u bobicama.

Isti rastvor može da se koristi za prskanje stabala raznog voća i da se ovim spreči pojava gusenica na lišću.

Soda je broj jedan u borbi protiv pepelnice:

KRASTAVCI: Za preventivno prskanje krastavaca koristi se 1 čajna kašičica sode u 1 l vode. Sprečićete listove da požute.

KUPUS: Istim rastvorom možete da posipate kupus protiv gusenica i bubica. Isto tako možete da napravite rastvor od 9 kašika jabukovog sirćeta i 1 litre vode. Ovim rastvorom isprskajte kupus i bubica neće biti.

RIBIZLE: Ribizle isprskajte sa: 1 supenom kašikom sode bikarbone, 1 aspirinom, 1 kašikom deterdženta za pranje suđa, 1 kašika biljnog ulja i 4,5 litara vode.

Da biste privukli pčele na grm ribizle, isprskajte je medenom vodom: u litar vode rastvorite 1 kašiku meda. Ovo će privući oprašivače i vaše ribizle će imati bogat plod.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.