· · Komentari: 0
SAVETI

"SUPER BILJKA" koju treba saditi pored auto-puta: Smanjiće zagađenje i doneće čist vazduh

Stučnjaci su otkrili "super-biljku" koja je pronađena u Velikoj Britaniji, a koja može da pomogne smanjenu zagađenja.

1614883389_Depositphotos_325877276_s-2019.jpg
Foto: Pixabay

Naučnici Kraljevskog hortikulturnog društva, posmatrali su učinkovitost žive ograde za upijanje zagađenog vazduha, upoređujući različite vrste grmlja, uključujući mušmulu, glog i zapadnjačku tuju.

Pročitajte još: Prestanite da kupujete i jedete otrove, sami uzgajajte organsku hranu! Evo i kako

Otkrili su da je gušći dlakavi list mušmulice bio najmanje 20 procenata efikasniji u upijanju zagađenja sa puteva sa gustim saobraćajem u poređenju sa drugim grmljem, mada to nije uticalo na neprometne ulice.

Foto: Pixabay

Deo žbunastog grmlja dugačak jedan metar sposoban je da apsorbuje zagađenje automobila koji su prešli stotine kilometara za samo nedelju dana, prema rečima stručnjaka.

Pročitajte još: Zasadite sami malinu i to na terasi svog stana

Glavni istraživač dr Tijana Blanusa rekla je: - Na glavnim gradskim putevima sa gustim saobraćajem otkrili smo da su vrste sa složenijim gušćim krošnjama, grubo i dlakavo lišće, kao što je mušmulica, bile najefikasnije. Znamo da će za samo sedam dana jedan metar dobro upravljane guste žive ograde izbrisati istu količinu zagađenja koju automobil emituje tokom vožnje od oko 800 kilometara.

Rekla je kako bi mušmula bila idealna za sadnju uz prometne puteve gde ima previše zagađenja, dok bi se u ostalim područjima s manje prometa preporučila kombinacija više vrsta.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU
 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.