· · Коментари: 0
Корона

Какве ПОСЛЕДИЦЕ корона оставља на мозак?!

Изненадни губитак мириса и укуса били су међу првим необичним симптомима о којима су известили оболели болесници с инфекцијом коју узрокује нови коронавирус (САРС-ЦоВ-2), али такође и мождани удар, разни напади и енцефалитис.

1605689390_coronavirus-4957673_640.jpg
Фото: Депозит

Према медицинским извештајима, неки пацијенти којима је дијагностикован ЦОВИД-19 такође су осећали дезоријентисаност, делиријум, вртоглавицу, а имали су и потешкоћа с концентрацијом.

Већ месецима лекари неуморно покушавају разумети ову болест и њене бројне манифестације које утичу на мозак на различите начине који се још не могу у потпуности објаснити. Како би објединили што више прикупљених података, два су неуролога провела преглед истраживања истраживши како ЦОВИД-19 ремети нормалне функције мозга, а што се може измерити ЕЕГ-ом. ЕЕГ (електроенцефалограм) бележи електричну активност у различитим деловима човековог мозга, обично помоћу електрода постављених на теме.

Прочитајте још: Сви причају о ЗНАЧАЈУ ВИТАМИНА Д у борби против короне, а ево како да знамо да ли нам је ПОТРЕБАН

У свом прегледу, неуролози су објединили податке о готово 620 пацијената позитивних на ЦОВИД из 84 студије објављене у рецензираним часописима. Проучавањем су закључили како резултати ЕЕГ-а код тих пацијената могу указивати на неки облик енцефалопатије повезане с ЦОВИД-ом, односно знакове оштећења или поремећаја у раду мозга.

Фото: Депозит

- Отприлике две трећине пацијената у тим истраживањима били су мушкарци чија је просечна доб 61 година. Неки су већ имали одређене поремећаје попут деменције, који могу утицати на очитање ЕЕГ-а, што су истраживачи узели у обзир приликом процене резултата тестова.”

Међу 420 пацијената, чије су снимке ЕЕГ-а на концу узете у обзир и искориштене за ову студију, скоро две трећине испитаних доживело је неки делиријум, кому или дезоријентисаност. Отприлике 30 посто пацијената имало је епизоде сличне нападима, због којих су их лекари и послали на ЕЕГ, док је неколицина пацијената имала проблема с говором. Преостали су, пак, доживели изненадни срчани застој, који је могао прекинути доток крви у мозак.

ЕЕГ снимке тих пацијената показале су читав спектар абнормалности у можданој активности, укључујући неке ритмичке обрасце и епилептичне скокове активности. Најчешћа уочена абнормалност била је дифузно успоравање, што је свеукупно успоравање можданих валова, а указује на општу дисфункцију мождане активности.

Прочитајте још: За отклањање стреса и нервозе потребна вам је само ЈЕДНА ШОЉИЦА ЧАЈА

У случају ЦОВИД-а, ово оштећење може бити резултат раширене упале, јер тело успоставља свој имунолошки одговор, а евентуално смањени проток крви у мозак, ако су срце и плућа слаби.

Трећина свих тих откривених абнормалности била је локализована у чеоном режњу, делу мозга који је задужен за мисаоне функције попут логичног закључивања и доношења одлука.

Чеони режањ такође помаже да регулишемо своје осећаје, контролишемо своје понашање, а укључен је у учење и пажњу.

Прочитајте још: Тачан СПИСАК намирница које треба јести, а препуне су витамина и смрт за вирусе

Ова открића говоре нам да морамо испробати ЕЕГ на ширем кругу пацијената, као и друге начине снимања мозга, попут МРИ или ЦТ скенирања, што ће нам дати бољи увид у фронтални режањ – рекао је неуролог Зулфи Ханееф с Медицинског факултета Баyлор у Хоустону, један од коаутора ове студије.

Фото: Депозит

С временом би ЕЕГ могао помоћи у учвршћивању дијагнозе ЦОВИД-19 или наговестити могуће компликације. То би могло помоћи лекарима у праћењу дугорочних компликација те болести и откривању других дуготрајних учинака на мождане функције пацијента.

Добијени резултати могу се додати све већем броју доказа да коронавирус може озбиљно утицати на неуролошко здравље људи.

– Потребно је више истраживања, али ови резултати нам показују на која подручја се морамо усредсредити пре него кренемо даље – казао је др. Ханееф.

– Чини се да су поремећаји који утичу на чеони режањ чести у ЦОВИД-19 енцефалопатији и могли би бити потенцијални биомаркер ако се континуирано буду јављали – написали су аутори у свом раду.

Прочитајте још: ТРОПСКЕ СУЗЕ лече грло, несаницу и ИМПОТЕНЦИЈУ (РЕЦЕПТИ)

Већ се показало колико ЦОВИД-19 може бити “твродглав” и дуготрајан по пацијенте који симптоме, нарочито умор, осећају још месецима након што им је болест дијагностикована.

– Многи мисле да ће оболети, оздравити па се вратити у нормалу. Но, ова открића говоре нам да би могли имати дугорочних проблема. Испрва смо само сумњали у то, а сада проналазимо све више доказа који то поткрепљују – казао је др. Ханееф.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.