· · Коментари: 0
ЗУБИ

Протезе са шљокицама и у боји заставе: Да ли су помодарство или ноћна мора?

Зашто ношење протеза није помодарство, већ потреба?

1615560109_Depositphotos_452085426_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Све више деце мора да носи протезу, па се многи питају да ли је то помодарство или, заиста, толико важно за здрав и леп осмех у каснијем добу?

Прочитајте још: Кад природа учини своје, а појави се СТРАХ: 4 најчешћа симптома МЕНОПАУЗЕ

- Тачно је да деца данас ношење фиксне протезе доживљавају и као статусни симбол. Међутим, велики број малишана реално има потребу за исправљањем зуба - каже др Милица Милутиновић Ћирић, специјалиста ортопедије вилице.

Зуби се у детињству најлакше исправљају.

Неправилан положај зуба, поред тога што доводи до естетских и функционалних проблема, касније може да проузрокује убрзано кварење зуба и појаву пародонтопатије. Лош положај зуба изазива и проблеме смањеног самопоуздања које може да прати особу у току живота.

- Ношење протеза у детињству је важно јер је тада могуће лакше решити проблеме у вези са развојем вилица и успоставити нормалне међувиличне односе - истиче др Милутиновић Ћирић.

Шарене протезе
Малишани данас имају протезе са шљокицама и звездицама, у жељеним бојама, сличицама...
Да ли су ноћна мора?

Колико је наука данас напредовала, па ношење протеза више није дечја ноћна мора? Које врсте се препоручују и у чему се једна од друге разликују - по ефикасности, темпу ношења...?

- Раније се проблем решавао искључиво код школске деце ношењем мобилних апарата. Када је реч о мобилним протезама, ситуација се није превише променила, с тим да се сада раде у много живописнијим бојама, на пример, са сликама омиљених јунака, па их деца са задовољством носе. Носе се неколико сати у току дана и са њима деца спавају. С друге стране, фиксне протезе су омогућиле терапију код старијих пацијената, чак и код људи од педесетак година.

Прочитајте још: Доктори упозоравају: Ако оволико дуго имате СЛУШАЛИЦЕ У УШИМА, можете оштетити слух

Технологија израде је у последње време прилично напредовала, па сада у понуди имамо различите бравице са разноврсним системима за вучу и исправљање зуба, које могу бити и невидљиве, па их пацијенти боље прихватају. Не смемо да изоставимо ни усавршавање технологије фолија за исрављање зуба које сада доживљавају праву експанзију, а не оптерећују пацијента.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.