· · Коментари: 0

Победите празнично нерасположење: Шта је кључно за избегавање стреса?

Ако се током ових празничних дана не осец́ате весело, не брините – дефинитивно нисте сами. Сви размишљамо о сезони празника као о времену које би требало да буде испуњено радошћу

1671799587_shutterstock_2064276644.jpg
Фото: Схуттерстоцк

У стварности, ово може да буде један од најзахтевнијих, најстреснијих, па чак и депресивних периода за многе.

Може да буде посебно тешко носити се са стресовима и негативним осец́ањима у ово доба године, јер обично осец́амо да морамо да "набацимо" осмех и будемо расположени. Давање приоритета себи и свом менталном здрављу током празничне сезоне је тешко, али је важно да не занемарите своје потребе.

Срец́ом, постоји много ствари које можете да урадите да бисте се осец́али боље, а можда чак и да унесете мало божиц́ног духа током тог процеса.

Знајте да су ваша осец́ања валидна

Сви смо понекад мало преоптерец́ени, али сезона празника може да буде посебно стресна. Пошто смо толико навикли да чујемо да је „сезона је славља“, може да буде још теже да признамо да смо несрец́ни.

Прочитајте још: Како освојити срце богатог мушкарца: Водич за удају из 1964. године (ФОТО)

Требало би да се потрудите да дозволите себи да осетите ова осец́ања. Увек имајте на уму да је у реду бити тужан, усамљен или под стресом. Многи јесу! Признавање осец́ања, уместо да покушавате да глумите срец́у, може да направи огромну разлику и изведе вас на прави пут да сазнате које промене да направите да бисте се осећали боље, према клиници Мејо.

Не плашите се постављања граница

Сезона празника је једно од најоптерећенијиг периода у години за многе људе када се ради о времену. Често, што сте више заузети, лакше ц́ете почети да осећате стрес. Одупирање обавезама и одговорностима које вас вуку у милион различитих праваца може да буде тешко, али је кључно за управљање стресом. Најбољи начин да се поврати контрола у оваквим ситуацијама је постављање јасних граница.

Направите планове и држите их се

Клиника Мејо саветује да прављење планова може да буде кључно за одржавање контроле и да не будете преоптерец́ени током празника. Планирање буџета такође може да помогне у избегавању стреса. Сви знамо колико празнична сезона може бити скупа. Прац́ење онога што купујете и постављање ограничења спречиће вас да претерате са потрошњом.

Прочитајте још: Особине које се чешће срећу код ИНТЕЛИГЕНТНИХ ЉУДИ: Да ли препознајете неке од њих код себе?

Не оклевајте да се обратите другима

Сезона празника обично "захтева" много дружења, тада многи могу да се осећају изоловано. Ипак, без обзира на ситуацију у којој се налазите, важно је да дате приоритет томе да проводите време са људима до којих вам је стало и који вам врац́ају исто.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.