Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Десет једноставних савета и трикова КИНЕСКИЊА ЗА ВИТКУ ФИГУРУ: Усвојите ове навике које вам могу помоћи, а не укључују гладовање и одрицање

Наизглед мање битне навике могу представљати велику разлику

1685180238_shutterstock_78241357.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Кинеска храна једна је од популарнијих на свету и све омиљенија, а иако једу пуно пиринча и резанаца, гојазност се обично не сматра великим проблемом у Кини.

И то се, међутим, мења како се мењају трендови у исхрани на глобалном нивоу, па се тако у студији објављеној 2021. године у научном листу Цирцулатион: Цардиовасцулар Qуалитy анд Оутцомес наводи да једна од седам одраслих особа испуњава критеријуме гојазности.

Како се људи у Кини боре против овог проблема? Врло забавно, економично и мудро!

Једите заједно, а мање

Када једете сами, обично поједете више – тужна је, али истинита тврдња.
Уколико оброкујете без друштва, једете када желите и колико желите, а често једете више и калоричније из пуке досаде. Па чак и чешће!

Зато је јело у групи одлично решење: уместо да се преједате уз телевизор, делићете оброк и можда ћете имајући у виду и друге појести мање него што бисте иначе, а ту је и ћаскање између залогаја.

Једите из малих чинија

Кинези углавном једу из чинија, чак и своја главна јела – пиринач и резанца. То ће вам помоћи да држите порцију под контролом, не сипате превише и потом не једете више што вам треба само како не би било остатака у тањиру.

Једите уравнотежено

Оброци су у кинеској кухињи обично добро избалансирани. Иако Кинези једу много пиринча и резанаца, односно угљених хидрата, оброк се састоји и од доста поврћа и меса, па ту има и витамина, минерала, протеина, масти..

Будући да је уравнотежена и разноврсна исхрана кључ здравог мршављења, ово је врло важан трик.

Једите свеже поврће

Поврће је врло важно у кинеској исхрани и додаје се и у главно јело и као прилог, а ту је и незаобилазна салата. Свежина је, такође, кључ здраве исхране, па се у кинеској кухињи поврће никако не прекувава, због чега његова боја остаје нетакнута, а удео хранљивих материја је виши!

Кувајте на пари

Кинеска јела омиљена на нашим просторима обично су пржена у воку, али у овој земљи се доста једе храна кувана на пари, што значи да поврће чува нутријенте.
Без уља и превише зачина, такво поврће је још ефикасније у очувању здравља, а чувају се и влакна, која продужавају осећај ситости.

Супа је обавезна

Кинеске супе надалеко су познате и омиљене у свету, а оне су важан део ручка у Кини. Обично се праве од свежег поврћа, зачинског биља, бујона и благин зачина и после њих ће вам стомак бити пун и касније ћете појести мање.

Имајте три оброка дневно

Уоброченост и поштовање времена за јело веома су важни у Кини, где се људи углавном придржавају правлиа о три квалитетна оброка у току дана.

Будући да су и доручак, и ручак, и вечера богати и разноврсни, то је сјајан начин да избегнете изненадне нападе глади, грицкате током дана и унесете више калорија него што планирате. Кад смо већ код тога...

Реците "не" грицкању

Грицкалице обично нису претерано популарне у Кини, где није често видети некога да једе чипс између оброка.

С обзиром на то да за ручак једу супу и јело сачињено од много свежег поврћа и меса, можда ни не осећају потребу?

Не бацајте остатке

Када вам остане хране после јела, уместо да је баците, помешајте их тако да добијете ново и јединствено јело за сутрадан.
Ово је чест трик у Кини, где се храна обично не расипа, а омогућава вам да експериментишете и искористите пун потенцијал свега што имате у кући уместо да купите нешто нездраво јер вам се не кува сваки дан.

Пијте чај

Кинези су познати по квалитетним и разноврсним чајевима, чије је благотворно дејство на организам доказано, а најдоступнија варијанта је зелени чај. Многи ово пиће називају најздравијим на свету, а познато је да зелени чај може да помогне ако желите да смршате, наравно, уз здраву и избалансирану исхрану и никако преко ноћи.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas