Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДИЈЕТА СА ЈАЈИМА: Једноставан начин исхране који не захтева гладовање

Отарасите се сувишних килограма

1681068226_dijeta-sa-jajima.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Дијете су често напорне, досадне и неефикасне, међутим уз дијету с јајима, коју је пре четрдесетак година применила ни мање ни више челична жена Енглеске, требало би да изгубите и приличан број килограма у кратком времену.

Дијета с јајима једна је од такозваних метода мршављења с ниским уделом угљенохидрата (и пуно масноћа) и требала би да нам помогне да изгубимо тежину.

То значи да се пуно беланчевина апсорбира, а угљенохидрати се углавном избегавају. На дијети с јајима требало би да конзумирамо до 35 јаја недељно, дакле до пет дневно.

Будући да тело више не мора да сагорева угљенохидрате, оно се враћа на властите залихе масти. Позитивна нуспојава: беланчевине осигуравају да се мишићна маса не разгради.

Дијету с јајима је започела бивша премијерка Уједињеног Краљевства Маргарет Тачер. Тада јој је био циљ да дође до жељене тежине пре победе на изборима. Кажу да је захваљујући дијети с јајима успела да у две недеље изгуби 9 килограма.

Какав ефекат има на тело?

Јаја су годинама имала лошу репутацију – и то погрешно – због високе вредности холестерола. Наиме, холестерол који се налази у јајету готово да не утиче на вредности холестерола у крви.

Чак су здрава, јер осим протеина садрже и друге добре састојке. Између осталог и витамине Д, Б12 и К , биотин, минерале у облику гвожђа и селена Осим тога, јаје садржи висок удео незасићених масних киселина, које се сматрају посебно здравима.

Истраживање показује да јаја помажу при мршављењу
Када је у питању мршављење, ови састојци помажу у дуготрајном засићењу тела и покретању метаболизма масти. Истраживање Универзитета "Саинт Лоуис" показало је да јаја генерално имају позитиван учинак на тежину.

У склопу истраживања је једна група људи с прекомерном телесном тежином морала свако јутро да поједе два јаја за доручак, док је друга група јела пециво које је имало отприлике исти број калорија.

Резултат: испитаници који су јели јаја имали су 60 посто већи губитак тежине од колега који су јели пециво. Током дана уносили су 330 калорија мање.

Дијета са јајима није брза дијета

За разлику од онога што би у почетку могли да помислите, дијета с јајима није класична брза дијета, јер то би значило да можете да једете само јаја.

Према принципу уноса ниске количине угљенохидрата, овде је допуштена и друга храна. То укључује: парадајиз, краставце, паприку, лук, броколи, спанаћ, јабуке, банане, мандарине, јагоде, пилеће или ћурече месо, немасну рибу, нискокалорична пића, кафу...

Међутим, намирнице које би требало да се избегавају су производи од белог брашна или готова јела, масти, шећер, алкохол.

Јеловник

Доручак: размутите два јаја и додајте комадиће парадајза. Ту је и цитрусно воће попут наранџе или грејпа и шољица чаја или каве.

Ручак: мали филе пилећих прса и салата од парадајза, паприке, краставца и маслина. За дезерт опет агруми попут грејпа. Уз то попијте добар сок од јабука.

Вечера: два јаја (кувана), с мало свежег сира и шоља чаја.

Лоше стране ове дијете

Јаја су здрава, али увек треба пазити на меру. Количина беланчевина коју препоручује Немачко нутриционистичко друштво (ДГЕ) је 0,8 грама по килограму телесне тежине дневно за одрасле.

За жену од 60 килограма то би било 48 грама беланчевина (добра 3 јаја дневно). Горња граница је два грама по килограму телесне тежине дневно.

На пример, ако свако јутро поједете јаје за доручак, не можете да погрешите. Здрава особа може без проблема да држи дијету с јајима и до две недеље, након чега би поновно требало да једе уравнотеженију храну.

Једнострана исхрана, иначе, може да доведе до симптома недостатка нутријената. Јо-јо ефект није искључен ако једете на исти начин након дијете као пре. За дуготрајно мршављење прикладнија је уравнотежена исхрана или дијете које се сматрају здравима, попут медитеранске исхране и доста вежбања.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas