Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Витамини који би могли да нам помогну да изгубимо килограме: Ево због чега су важни поред вежбања

Поред вежбања, конзумирање правих витамина и хранљивих материја такође може помоц́и у губитку тежине

1695038701_shutterstock_627075779.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Смањење броја калорија које уносите на дијети може створити нутритивне недостатке у витаминима и хранљивим састојцима који заправо сузбијају жудњу, подстичу метаболизам и дају вам више енергије током вежбања у теретани. Следец́и витамини су стога апсолутно неопходни ако желите да смршате у контексту уравнотежене дијете.

Б витамини

Б витамини помажу да се храна у потпуности претвори у гориво за тело. Они могу побољшати функцију мозга, повец́ати ниво енергије и побољшати здравље и функцију ц́елија. Б витамини су група комбинованих витамина који укључују тиамин (Б1), рибофлавин (Б2), ниацин (Б3), пантотенску киселину (Б5), пиридоксин (Б6), биотин (Б7), фолну киселину (Б9) и кобаламин (Б12 ).

Тиамин (витамин Б1) и кобаламин (витамин Б12) значајно помажу у смањењу тежине. На пример, тиамин помаже вашем телу да претвори угљене хидрате у енергију. Низак ниво тиамина може пореметити ваш метаболизам, што отежава губитак тежине. С друге стране, витамин Б12 помаже у производњи црвених крвних зрнаца и транспорту кисеоника до мишиц́а, што је процес који је критичан фактор у повец́ању снаге током интензивних тренинга.

Витамини Б се могу нац́и у бројним намирницама, укључујуц́и банане, пасуљ, јаја, сочиво, млеко, немасно месо, интегралне житарице и кромпир.

Витамин Д

Осигуравајуц́и довољно витамина Д, поред доброг расположења и јаких костију, добијате и уравнотежен ниво хормона. Поред тога, витамин Д може помоц́и у смањењу телесне масти утичуц́и на складиштење и формирање масних ц́елија, док истовремено повец́ава нивое серотонина и тестостерона.

У ствари, људи са ниским нивоом витамина Д су у великом ризику од гојазности. Док је узимање додатака витамина Д једна од опција, постоје и неке намирнице које можете додати својој исхрани, као што су жуманца, сардине, туњевина, лосос, обогац́ене житарице и јогурт.

Витамин Ц

Још један моц́ан витамин, витамин Ц, може вам помоц́и да изгубите тежину на прилично занимљив начин.

Поседовање праве количине витамина Ц повезано је са смањењем хормона стреса у телу. Када су хормони стреса повишени, акумулација масти у телу може значајно да се повец́а. Због тога витамин Ц може помоц́и да се надокнади складиштење опасних масти. Поред тога, истраживања показују да конзумирање довољно витамина Ц може успорити губитак телесне мишићне масе који је повезан са годинама.

Најбољи извори хране богате витамином Ц су воц́е попут гуаве, кивија, јагода, ананаса и цитруса, али и поврц́е као што су паприка, киви, броколи, диња и спанац́.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas