· · Number of comments: 0
САЛАТА

Дочекајте лето са стилом и направите ЗЕЛЕНИ АЈВАР

Малиџано је право освежење на столу током летњих месеци, јер може да засити у данима када се домаћици не пали шпорет.

1592745905_malidzano.jpg
Као салата или као сендвич Фото: А. М.

Малиџано називају и "зелени ајвар" иако се прави од модрог патлиџана. Може да се маже на хлеб и једе као сендвич, али и да се припреми  за салату.

Прочитајте још: Ово поврће је чувени АФРОДИЗИЈАК, а жене од њега могу да ослабе (ФОТО)

Бели лук даје укус

Састојци:

  • бели лук
  • модри патлиџан
  • зелена паприка
  • уље
  • со и бибер
  • кашика шећера према укусу

Припрема:

Модри патлиџан се опере, уклоне се петељке и стави у плех па се пече у рерни док потпуно не омекша.

Паприке испеците и очистите од семенки, али не педантно као за ајвар.

Злене паприке се пеку на рингли или роштиљу и ставе у кесу. Када се напаре спремне су за љуштење. Приликом љуштења треба уклонити и семенке, али не превише педантно као за ајвар.

Када се патлиџан испекао у рерни, извади се и, када се охлади, уклони се кожа. У аван се убацују парчићи модрог патлиџана и паприка и заједно се мељу. Пребаци се све у заједничку посуду.

Одличан и као сендвич
У јелу треба да преовладава модри патлиџан.

Бели лук се ситно исецка, још боље ако се пасира и дода смеси. У тигањ или шерпу се сипа уље, загрје и онда се дода смеса од модрог патлиџана и зелене паприке. Пропржи се заједно са белим луком и малиџано је готов.

Ако се дода печени парадајт добили сте пинџур.

Прочитаје још: Један АВОКАДО може да направи цео ручак

Малиџано је изузетно укусан када се једе са јогуртом. Уколико се уз модри патлиџан у рерни пече и парадајз, који се помеша у авану и дода смеси, онда се добија пинџур.

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.