Домаћи џем од зове је мирисна летња посластица која се прави од остатака сирупа, а пружа потпуно нови ужитак у тегли.
Састојци:
- 800 г цветова зове и кришки лимуна (остатака од припреме сирупа)
- 150–200 мл сирупа од зове (или јабуковог, лимуновог сока или воде)
- 175 г шећера
- 2 кашичице ванилин шећера
Припрема:
Ко прави сируп од зове, зна да после процеђивања остаје прегршт мирисних цветова и кришки лимуна. Уместо да их баците – од њих направите џем који мирише на лето и топле сунчане дане. Ово је један од оних рецепата који показују да ништа не треба да се баца.
У шерпу ставите цветове зове и кришке лимуна које су остале од сирупа. Додајте шећер, ванилин шећер и сируп (или сок по избору). Добро промешајте. Ставите на шпорет и пустите да проври, затим смањите температуру и кувајте 15–20 минута уз повремено мешање.
Током кувања уситните све штапним миксером док не добијете кремасту структуру. Ако волите да остану делови лимуна, неколико кришки можете оставити целе. Ако вам смеса делује прегусто, додајте још мало сирупа или воде. Џем треба да буде мекан, али не течан. По укусу додајте још мало шећера или сока да избалансирате слаткоћу и киселост.
Припремите тегле – стерилишите их или прелијте кључалом водом, исперите с мало алкохола или лимунтуса. Сипајте џем док је још врео, затворите чврсто поклопцем.
(Ствар укуса)