Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
БАКИНА КУХИЊА

ОСНОВНО УПУТСТВО И САВЕТИ: Ево како да припремите СЛАВСКИ КОЛАЧ и како да га украсите (ФОТО/ВИДЕО)

Слава је славски колач, жито и свећа!

1605946265_20201120_172002.jpg
Фото: Приватна архива
Oglas

Потребно је:

  • 500 мл воде (од тога пожељна је и освештена вода за колач)
  • 800-850 гр брашна
  • 1 кашичица соли и шећера
  • 20 гр свежег квасца

Припрема:

У мало младе воде растопити квасац и шећер и додати једну кашику брашна. Оставити 5 мин. Сипати у ванглу, додати освећену водицу и остатак воде, брашно со и све добро изједначити.

Фото: Приватна архива

Додавати брашно да тесто буде средње тврдо и добро га израдити руком бар 10 мин. Поклопити га фолијом и крпом и оставити 40 мин на топлом да добро нарасте. Истрести на даску која је посута брашном.

Прочитајте још: Купили сте кестен - како га спремити? (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Приватна архива

Одвојити мало мање од пола, један мали део за 4 једнаке лоптице, па их мало обрадити рукама и поклопити фолијом и крпом.

Прочитајте још: Једноставан трик како да ИСПОХУЈЕТЕ БАТАКЕ, а да сачувају све своје сокове

Замесити 300 гр брашна са водом и замесити трврдо тесто. Обрадити добро и оклагијом добро истањити. 

Фото: Приватна архива

Печатом који морате имати ако правите колач, а можете да га набавите у свакој цркви, извадити 5 печата.

Резати разне фигуре помоћу модлица или ако сте вични сами правите. Фигуре покрити. Тепсију обложите пек папиром, па прво највећу лопту оклагијом развуците величине дна шерпе или тепсије.

Прочитајте још: ПОСНО И ПИКАНТНО: Чили флекице са киселим купусом (ФОТО/ВИДЕО)

Четри мале лоптице поређајете преко њега унакрсно, а на средину ставите најмању лоптицу. 

Фото: Приватна архива

Сваку лоптицу мало поквасите водом да се боље залепи и ставите да се пече. Фигурице такође залепите по жељи (грожђе, голубове, цвеће, лишће, буренце, птице жито и сл.).

Прочитајте још: Направите ДОМАЋИ ХЛЕБ на листу купуса: Без адитива (ФОТО/ВИДЕО)

Оставите да колач још мало порасте, па га пеците око сат времена ако треб, а и дуже да буде лаган на 180 степени Ц.

Печен колач покрите да мало одмекне и лакше се извади из тепсије или шерпе. Срећна Слава домаћине!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas