Да ли волите палачинке које су танке и мекане? Било да их пуните чоколадом, џемом – једну ствар обично прескочимо пре него што их ставимо на тигањ.
Кад смесу за палачинке оставите да одстоји у фрижидеру барем пола сата, заправо дајете састојцима времена да се споје.
Брашно упије течност, глутен се опусти, а ваздух се равномерно распореди. Тако добијете мекше палачинке које се неће цепти нити лепити за тигањ.
Стављсње смесе у фрижидер такође успорава прекомерни развој глутена, што спречава гумену текстуру и чини палачинке лакшим и ускуснијим.
Како то утиче на смесу?
Када одмах кренете с печењем, смеса може бити превише жива – неравномерно густа и пуна ваздушних џепова. Након 30 минута до два сата у фрижиеру, смеса се стабилизује, лепо се разлива по тигању, не кида се и пече се равномерно.
Укуси др тако и продубљују. Јаја, млеко и брашно боље се повезују, а ако додате мало ваниле, лимунове корице или цимета, те ароме постају израженије и природније.
Колико дуго треба да стоји у фрижидеру?
Минимално 30 минута у фрижидеру, а идеално сат до два. Ако смесу оставите преко ноћи, пре печења извадите је из фрижидера барем 10 минута раније да се мало угреје..
Ако вам смеса постане превише густа, једноставно додајте кашичицу-две млека. Припремите смесу увече и оставите је у фрижидру преко ноћи. Ујутру ћете имати савршено спремну базу за палачинке без пуно муке.