Кнедле са шљивама можете да спремите и на други начин
За надев од шљива:
- 500г шљива
- 50г шећера
- 1 ванилин шећер
- 2 кашике густина
- 3 кашике воде
- мало цимета
За презле:
- 100 г презли
- мало уља
- мало шећера
- 1 ванилин шећер
За фил од гриза:
- 500 мл млека
- 100 г шећера
- 1 кесица ванилиног шећера
- 80-90 г гриза
- 50 г маслаца
Припрема:
Шљиве опрати и исецкати без кошчица, па додати мало шећера и ванилиног шећера. Све кувати око 15 минута да се шљиве распадну. Густин растворити са хладном водом, додати и мало циметом, па убацити у шљиве. Кувати минут, два.
Мрвице пропржити на уљу, додати и ванилин шећер па кад зарумене одмах склонити и сипати у неку чинију да вам не изгоре јер је врућ тигањ. Млеко скувати, додати шећер, закувати гриз и мешати. Пред крај додати маслац, па изједначити.
Гриз мора да буде ређи. У мањи послушавник на дно сипати пола презли, па пола гриза и распоредити. Сипати фил од шљива цео, па фино шпатулом развући, а одозго додати други део гриза, па поново изравнати.