Knedle sa šljivama možete da spremite i na drugi način
Za nadev od šljiva:
- 500g šljiva
- 50g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike gustina
- 3 kašike vode
- malo cimeta
Za prezle:
- 100 g prezli
- malo ulja
- malo šećera
- 1 vanilin šećer
Za fil od griza:
- 500 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 80-90 g griza
- 50 g maslaca
Priprema:
Šljive oprati i iseckati bez koščica, pa dodati malo šećera i vanilinog šećera. Sve kuvati oko 15 minuta da se šljive raspadnu. Gustin rastvoriti sa hladnom vodom, dodati i malo cimetom, pa ubaciti u šljive. Kuvati minut, dva.
Mrvice propržiti na ulju, dodati i vanilin šećer pa kad zarumene odmah skloniti i sipati u neku činiju da vam ne izgore jer je vruć tiganj. Mleko skuvati, dodati šećer, zakuvati griz i mešati. Pred kraj dodati maslac, pa izjednačiti.
Griz mora da bude ređi. U manji poslušavnik na dno sipati pola prezli, pa pola griza i rasporediti. Sipati fil od šljiva ceo, pa fino špatulom razvući, a odozgo dodati drugi deo griza, pa ponovo izravnati.