Ову питу са југа Србије морате да направите.
Ова златна пита, с мирисом масти и сиром што се топи под прстима, није само јело, она је сећање на детињство. Наша традиционална кухиња увелико се ослања на пите, јер наш народ обожава ову врсту јела, постоје разни начини прављењ, али и укуси.
Ако вам је досадила стандардна пита, ево једног старог и добро познатог рецепта за пропећ. Ову питу са југа Србије морате да направите.
Како преноси лепотесрбије.рс ова пита је имала дугу традицију чак и у старој Југославији, редовно се јела за доручак. Свака домаћица ја рецептзнала напамет.
Рецепт за „златну питу“
За ову питу биће вам потребно:
400 г брашна,
100 г масти,
4 јаја,
350 г белог сира,
500 мл млека
Припрема:
Воду помешајте са брашном и додајте кашику масти. Умесите тесто и поделите на 5 делова. Развуците сваки део теста на круг величине тањира. Истопите маст, па на прво тесто сипајте 2 кашике вреле масти и тако поређајте тесто и маст док не утрошите четири теста.
Затим ставите пето тесто и развуците тако да покрије цео фил, па онда сипајте остатак фила. Крајеве пите који вире преко тепсије убаците унутра. Пеците у загрејаној рерни на 220°Ц око 20 минута.
Такође, постоји и варијант са три већа теста и 12 мањих. На вама је да се одлучите коју варијанту више волите.
(ЛепотеСрбије)
БОНУС ВИДЕО: