· · Коментари: 0
РИБА И ПОВРЋЕ

Ризница здравља у једном оброку: Ослић са прокељом у бешамел сосу

Риба се препоручује свима, почев од деце, преко трудница и реконвалесцената до старијих људи. Исто важи и за поврће, посебно оно са високом концетрацијом витамина Ц.

20200402_155219.jpg
Фото: Новости-магазин

Унос рибе и омега три масних киселина макар једном недлејно обавезна је препорука лекара и нутрициониста. Са друге стране, слично је и са свежим поврћем, посебно прокељом који се сматра заборављеном ризницом здравља.

Прочитајте још: Волите печурке и бело месо, а немате много времена: Преукусан оброк за 400 динара и 20 минута (Фото)

Прокељ је изузетно је богато протеинима, дијететским влакнима, омега 3 и омега 6 масним киселинама, витаминима, међу којима посебно витаминима Ц, А, К, Е и Б комплекса. Доказано је да особе које свакодневно конзумирају 300 грама прокеља имају 37 одсто већу концентрацију витамина Ц у крви.

Доносимо вам рецепт који заједно доноси праву енергетску бомбу вашем организму и подразумева унос здравих намирницу у обимном оброку.

Прилог од прокеља

  • 500 грама прокеља
  • 4 шаргарепе средње величине

Бешамел сос са мирођијом

  • 50 грама путера
  • 300 милилитара млека
  • 2 супене кашике брашна
  • 1 кашичица мирођије
  • 150 милилитара неутралне павлаке
  • Биљни зачин и бибер по укусу


Фото: Новости-магазин

Припема филета ослића

  • 4 комада филета ослића
  • -1 јаје
  • 150 милилитара млека
  • Брашно по потреби

Припрема: 

Прокељ очистити од спољњих листова, опрати га и засецати врху. Веће главице прокеља исећи на половине. Шаргарепу опрати и исећи на колутице. Ставити у кључалу воду, додати билњи зачин по укусу и кувати 10-12 минута.

За бешамел сос потребно је растопити путер па у њега додати брашно, а затим и мирођију уз непрестано мешање на тихој ватри. У смесу налити млеко и неутралну павлаку. Зачинити по жељи и у готов бешамел додати обарен прокељ и шаргарепу.

Прочитајте још: Засладите се слаткишем који се НЕ ПЕЧЕ (Фото)

Филе ослића исећи на мање комаде, па зачинити. Умутити јаје, додати одприлике 150 милилитара млека и брашна по потреби, толико да се добије смеса гушћа него за палачинке. Умакати филете и пржити на тефлонском тигању са мало масноће.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.