· · Komentari: 0
RIBA I POVRĆE

Riznica zdravlja u jednom obroku: Oslić sa prokeljom u bešamel sosu

Riba se preporučuje svima, počev od dece, preko trudnica i rekonvalescenata do starijih ljudi. Isto važi i za povrće, posebno ono sa visokom koncetracijom vitamina C.

20200402_155219.jpg
Foto: Novosti-magazin

Unos ribe i omega tri masnih kiselina makar jednom nedlejno obavezna je preporuka lekara i nutricionista. Sa druge strane, slično je i sa svežim povrćem, posebno prokeljom koji se smatra zaboravljenom riznicom zdravlja.

Pročitajte još: Volite pečurke i belo meso, a nemate mnogo vremena: Preukusan obrok za 400 dinara i 20 minuta (Foto)

Prokelj je izuzetno je bogato proteinima, dijetetskim vlaknima, omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, vitaminima, među kojima posebno vitaminima C, A, K, E i B kompleksa. Dokazano je da osobe koje svakodnevno konzumiraju 300 grama prokelja imaju 37 odsto veću koncentraciju vitamina C u krvi.

Donosimo vam recept koji zajedno donosi pravu energetsku bombu vašem organizmu i podrazumeva unos zdravih namirnicu u obimnom obroku.

Prilog od prokelja

  • 500 grama prokelja
  • 4 šargarepe srednje veličine

Bešamel sos sa mirođijom

  • 50 grama putera
  • 300 mililitara mleka
  • 2 supene kašike brašna
  • 1 kašičica mirođije
  • 150 mililitara neutralne pavlake
  • Biljni začin i biber po ukusu


Foto: Novosti-magazin

Pripema fileta oslića

  • 4 komada fileta oslića
  • -1 jaje
  • 150 mililitara mleka
  • Brašno po potrebi

Priprema: 

Prokelj očistiti od spoljnjih listova, oprati ga i zasecati vrhu. Veće glavice prokelja iseći na polovine. Šargarepu oprati i iseći na kolutice. Staviti u ključalu vodu, dodati bilnji začin po ukusu i kuvati 10-12 minuta.

Za bešamel sos potrebno je rastopiti puter pa u njega dodati brašno, a zatim i mirođiju uz neprestano mešanje na tihoj vatri. U smesu naliti mleko i neutralnu pavlaku. Začiniti po želji i u gotov bešamel dodati obaren prokelj i šargarepu.

Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)

File oslića iseći na manje komade, pa začiniti. Umutiti jaje, dodati odprilike 150 mililitara mleka i brašna po potrebi, toliko da se dobije smesa gušća nego za palačinke. Umakati filete i pržiti na teflonskom tiganju sa malo masnoće.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.