Доносимо вам рецепт за најбоље ролнице са сиром.
Постоји нешто посебно у домаћем пециву које мирише на топлину и детињство. Ролнице са сиром су управо такве – споља хрскаве, изнутра меке и пуне богатог укуса. Било да их правите за доручак, ужину или као додатак ручку, ове ролнице увек нестају у трену. Уз једноставне састојке и мало труда, добићете пециво које ће одушевити целу породицу.
Састојци
За тесто:
- 200 мл млека
- 250 мл воде
- 1 кашика шећера
- 30 г свежег или 8 г сувог квасца
- 1 кашика соли
- 750 г брашна
- 50 мл + 20 мл уља
За надев:
- 400–500 г свежег сира
- 200 г маргарина или маслаца (отопљеног)
- 1 јаје
- Со по укусу
Припрема
1. Активирање квасца
У 200 мл топлог млека додајте кашичицу шећера и квасац. Оставите око 10 минута да се активира и запени.
2. Мешење теста
У већу посуду ставите брашно и со, па промешајте. Додајте надошли квасац, преосталу воду и 50 мл уља. Мешајте варјачом док се састојци не повежу, а затим рукама месите тесто док не постане мекано и благо лепљиво.
Прелијте тесто са још 20 мл уља, кратко премесите и оставите да одстоји 30–60 минута, покривено крпом.
3. Формирање лоптица
Када тесто нарасте, поделите га на три дела и обликујте лоптице. Оставите их да одморе 5 минута док припремате надев.
4. Припрема надева
Отопите маргарин или маслац. У посебној посуди измешајте сир и по потреби додајте мало соли.
5. Развлачење теста и слагање слојева
Сваку лоптицу развуците у што већи круг. Два развијена дела поспите брашном, преклопите и одложите са стране.
Трећи део развуците што тање, па премажите половином отопљеног маслаца. Преко ставите један од претходних слојева, лагано га растегните и поравнајте рукама. Спојите ивице и премажите остатком маслаца, затим додајте и трећи слој теста.
Тесто поново развуците у правоугаоник ширине око 60 цм и дужине 40–50 цм.
6. Обликовање ролница
Пресавијте леву и десну страну према средини (као писмо), па поново развуците у ширину док не добијете величину плеха од рерне.
Тесто затим поделите на четири траке. На сваку ставите по дужини надев од сира, па уролајте.
Све четири ролне пребаците у плех обложен папиром за печење, а сваку исеците на четири дела — добићете 16 ролница.
7. Печење
Оставите да ролнице одстоје око 30 минута, премажите их умућеним јајетом и пеците у рерни загрејаној на 200°Ц око 25 минута, док лепо не порумене.
8. Завршни корак
Кад су печене, одмах их премажите преосталим маслацем из чиније у којој се топио — то ће им дати сјај, мекоћу и препознатљив мирис домаћег пецива.
(Стил)
БОНУС ВИДЕО: