Рецепт који се преноси с колена на колено
Спасовданска цицвара је једноставно јело богатог укуса.
Састојци:
500 мл млека
2 кашике домаћег кајмака
2 кашике ситног белог сира (или фета)
100 г кукурузног брашна (ситније млевено)
1 кашика путера или масти
со по укусу
Припрема:
За Спасовдан, кад се породица окупља, кућа мирише на врућу погачу, јагњеће печење и свежу салату – не сме да изостане ни цицвара. То је оно јело које се кува од пар састојака које свако домаћинство има. Нема Спасовдана без ове златне каше која нас враћа у детињство и буди мирисе родне куће.
Савет:
Користите домаћи кајмак и сир за аутентичан укус. Ако волите гушћу цицвару, додајте мало више брашна, а ако желите кремастију, сипајте још мало млека.
У шерпу сипајте млеко и загрејте га на средњој ватри. Додајте кајмак и сир па мешајте док се не растопе и млеко не постане кремасто. Полако додајте кукурузно брашно, непрестано мешајући да се не створе грудвице. Смањите ватру и кувајте уз стално мешање док се маса не згусне и не почне да се одваја од ивица шерпе (око 10 минута).
На крају додајте кашику путера или масти и мешајте док се лепо не сједини. Посолите по укусу, склоните са ватре и одмах служите топло.
Цицвара није само јело – то је мирис детињства, празника и окупљања. Идеална је за послужење уз кувана јаја, млади лук и погачу, баш онако како се то ради за Спасовдан.
(Ствар укуса)