Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Spasovdanska cicvara je jednostavno jelo bogatog ukusa.
Sastojci:
500 ml mleka
2 kašike domaćeg kajmaka
2 kašike sitnog belog sira (ili feta)
100 g kukuruznog brašna (sitnije mleveno)
1 kašika putera ili masti
so po ukusu
Priprema:
Za Spasovdan, kad se porodica okuplja, kuća miriše na vruću pogaču, jagnjeće pečenje i svežu salatu – ne sme da izostane ni cicvara. To je ono jelo koje se kuva od par sastojaka koje svako domaćinstvo ima. Nema Spasovdana bez ove zlatne kaše koja nas vraća u detinjstvo i budi mirise rodne kuće.
Savet:
Koristite domaći kajmak i sir za autentičan ukus. Ako volite gušću cicvaru, dodajte malo više brašna, a ako želite kremastiju, sipajte još malo mleka.
U šerpu sipajte mleko i zagrejte ga na srednjoj vatri. Dodajte kajmak i sir pa mešajte dok se ne rastope i mleko ne postane kremasto. Polako dodajte kukuruzno brašno, neprestano mešajući da se ne stvore grudvice. Smanjite vatru i kuvajte uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne i ne počne da se odvaja od ivica šerpe (oko 10 minuta).
Na kraju dodajte kašiku putera ili masti i mešajte dok se lepo ne sjedini. Posolite po ukusu, sklonite sa vatre i odmah služite toplo.
Cicvara nije samo jelo – to je miris detinjstva, praznika i okupljanja. Idealna je za posluženje uz kuvana jaja, mladi luk i pogaču, baš onako kako se to radi za Spasovdan.
(Stvar ukusa)