· · Коментари: 0

Искусне домаћице знају: Колико дуго би требало кувати пиринач и у којој количини воде? Није исто за сваку сорту

Да вам пиринач не би био сув или гњецав, придржавајте се ових правила

1674999462_shutterstock_1496383748.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Пиринач је један од најукуснијих и најтраженијих прилога. Његова припрема је изузетно брза и једноставна.

Тако већина мисли, а онда се догоди да он буде или превише сув, или превише воденаст. Дакле, у чему је ствар ако је припрема толико једноставна?

Постоји неколико цака које знају оне најискусније домаћице и, наравно, професионални кувари, а захваљујући којима ће пиринач бити савршено скуван.

Када су у питању састојци, поред самог пиринча, најважнији су бујон и путер, јер, уколико пиринач будете припремали са њима, свако зрно ће бити идеално скувано.

Међутим, ако вам је потребан само кувани пиринач, свакако је најбитнија количина воде коју сипате, односно у којој се он кува.

Грешите уколико мислите да је за сваку сорту пиринча исто, јер није - свака има другачије пропорције. Примера ради, дуго зрно пиринча се кува 20 минута, а на 200 грама иде 450 мл воде. Уколико користите кратко зрно, на 200 грама сипајте 400 мл воде, док ће вам за 200 грама браон пиринча бити потребно 500-600 мл воде.

Оно што је такође јако битно јесте да за кување пиринча користите шерпу са дебелим дном за кување и, наравно, да зачинима побољшате укус.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.