· · Коментара: 0
кување

Како да не уништимо ВИТАМИНЕ док спремамо поврће: Правимо грешке које смањују учинак

Научите најважније кораке и куваћете много здравију и нутритивно богатију храну

1608125273_Depositphotos_27804105_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Нема сумње да поврће спада у најбољу храну за људски организам, јер је пуно кључних витамина и минерала. Али, те корисне материје, а нарочито витамини, често су веома осетљиви и ако начинимо погрешне кораке, можемо значајно да умањимо њихову количину у намирницама, или да их чак потпуно уништимо.

- Од тренутка када се поврће убере, "нутритивни сат" почиње да откуцава. Што дуже стоји, више витамина губи - каже лиценцирани дијететичар и нутрициониста Дејна Анђело Вајт.

Прочитајте још: Бржи начин да исецкате ЛУК: Нож вам није потребан

Због тога је важно да за прирпему хране користимо што свежније поврће, као и да га правилно складиштимо код куће. Хладноћа знатно успорава опадање нивоа витамина, па је фрижидер најбољи избор, а савет је и да све поврће у фрижидеру држите у кесама или кутијама које не пропуштају ваздух.  

Избегавајте да поврће сечете или љуштите пре складиштења, јер цели производи дуже задржавају витамине у односу на оне исецкане.

Фото: Депосит

Посебно пазите на начин припреме

Кување поврћа такође може да умањи садржај витамина растворљивих у води, као што су фолна киселина, витамин Б1, Б6 и Ц, нарочито када је у питању храна која се кува дуже од два сата. Витамин А, рибофлавин и нијацин су издржљивији, док кување неће много утицати на влакна и минерале.

Прочитајте још: Стаклена или пластична амбалажа? Шта је боље?

Вајт као најбољу опцију препоручује кратко кување, које ће сачувати највише витамина, а саветује и да обратите пажњу на следеће:

  • Задржите љуску кад год је то могуће
  • Избегавајте подгревање, кувајте количину довољну за један оброк или дан
  • Користите што мање течности при кувању
  • Радије одаберите кување на пари
  • Када кувате поврће у води, сачувајте ту воду и искористите за супу
  • Ако имате могућности, користите апарат за припрему хране на врелом ваздуху
  • Ако сецкате поврће, сеците га на веће комаде

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.