Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да препознате да ли је месо у продавници ПОКВАРЕНО? Обратите пажњу на ове ствари

Пре него што купите, проверите да ли је месо довољно свеже

1689509774_shutterstock_69907981.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Летњи месеци идеални су брже кварење хране и развој бактерија које лако стижу у организам и изазивају тровање. Наиме, током високих температура бактерије се брже размножавају, а топло време скраћује рок намирница које остају краће свеже.

Тешко је бити сигуран да је месо, само зато што се налази на полицама супермаркета или месаре, прошло и прописане контроле. Такође, тешко је тврдити да је оно уједно и свеже, односно да није покварено.

Када купујете прасетину будите опрезни и проверите да ли је месо проверено на присуство трихинеле, с обзиром да је трихинелоза болест која се преко свињског меса може пренети и на људе и оставити трајне последице.

У летњим условима најлакше се квари: млеко, путер, јогурт, лубеница, поврће на бази воде (краставац, тиквице и бундева), пецива, пилетина, риба, јаја...

У наставку вам откривамо на шта посебно да обратите пажњу при куповини меса и како да препознате да ли је месо свеже или не. Контроле квалитета меса у Србији су редовне, али нису довољно детаљне.

Декларација

Као и приликом куповине било ког другог производа, и приликом куповине меса декларација је прво на шта треба да обратимо пажњу. Сигурније је узети месо домаће производње, које је неретко и скупље, али за то постоје разлози. Куповином меса домаће производње умањујете шансе да је месо старо.

Према Правилнику о декларисању, означавању и рекламирању хране за месо и производе од меса предвиђено је да се на декларацији поред назива производа мора наћи и информација о присутности додате воде.

Боја меса

Боја меса је основни тест којим се може открити да ли је оно покварено, без обзира на то што назначени рок трајања није прошао. У наставку вам откривамо основне разлике у бојама које би требало да имате на уму.

Свињетина

Устаљено је мишљење да квалитетно месо има јаркоцрвену боју. Међутим, то није његова природна боја, већ је резултат излагања светлости и ваздуху.

Ако је млевено месо вакумирано, његова боја би требало да буде љубичасто-црвенкаста. Месо тамније боје говори да је реч о старијој животињи. Ипак, то не значи да је месо покварено. Уопштено, црвена боја се повезује с тим да је месо старије.

У савршеним условима, свињетина треба да има розе-сивкасту боју. Месо никако не сме бити лепљиво.

Пилетина

Код прегледа пилетине обратите пажњу на делове око костију. Ти делови не смеју бити тамнији, а прсна кост би требало да буде еластична.

Свежу пилетину најбоље ћете препознати по светлијој боји и неутралном мирису.

Јунетина

Јунетина је пак природно црвенкаста, а по текстури чврста. Овај тип меса требало би да буде прошаран танким, а не широким жилицама. Жуте масне жиле упућују на то да је животиња била старија. Приметите ли на јунетини сивкасте или црне делове немојте никако куповати месо!

Ово правило треба поштовати без обзира да ли купујете говеђе стекове, веће комаде меса или неки други посебни део говедине. Код млевеног меса је могућност преваре највећа. Из тог разлога најбоље је тражити да месар самеље месо пред вама.

Јагњетина

Код јагњетине месо би требало да буде светлоружичасте боје, а по текстури чврсто као и јунетина.

Ако је јагње било замрзавано, тада је мирис смањен или не постоји.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas