· · Коментара: 0
кухиња

Кухињске тајне: Ове намирнице је најбоље јести сирове

​Желите ли да из поврћа искористите максимум хранљивих састојака, требало би да знате у ком облику је најбоље да га једете

1653549194_sharon-pittaway-KUZnfk-2DSQ-unsplash.jpg
Пхото:Унспласх

Неко је најбоље конзумирати сирово, док има и оног које је потребно скувати јер управо тада ослобађа више витамина.

Тако, на пример, цвеклу, пребогату витаминима, треба јести у изворном стању јер висока температура смањује концентрацију фолата (део комплекса витамина Б) чак за четвртину. Исто важи за броколи - када једете сиров, боље апсорбујете сулфорафан, природно једињење које успорава старење и важно је у борби против ћелија рака. И бели лук једите сиров како му не бисте "убили" алицин, лековиту активну супстанцу због које и има антибактеријско и антигљивично дејство.

Пхото:Унспласх

Истовремено, термичком обрадом црвене паприке смањиће се ниво витамина Ц којим обилује у сировом облику. Поређења ради, има га чак двапут више него у поморанџи!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Место где се КУПАЈУ ВИЛЕ И ВЕЧНО ВЕЗУЈУ ЗАЉУБЉЕНЕ: На овом месту ствара се један од НАЈВЕЋИХ ВОДОПАДА у Србији(ФОТО)

Током кувања и спанаћ, богат калијумом који регулише притисак и ендокрини систем, трпи велику штету, баш као и кељ - висока температура уништава половину количине витамина коју поседује. Како га је тешко јести у сировом стању, настојте бар да га кувате на пари.

Када је реч о парадајзу, он је здравији кад се скува, јер се ликопен из њега тада лакше апсорбује. И хранљиве састојке из шпаргле, шаргарепе, купуса и патлиџана организам ће лакше "преузети" ако их термички обрадите.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.