· · Komentara: 0
kuhinja

Kuhinjske tajne: Ove namirnice je najbolje jesti sirove

​Želite li da iz povrća iskoristite maksimum hranljivih sastojaka, trebalo bi da znate u kom obliku je najbolje da ga jedete

1653549194_sharon-pittaway-KUZnfk-2DSQ-unsplash.jpg
Photo:Unsplash

Neko je najbolje konzumirati sirovo, dok ima i onog koje je potrebno skuvati jer upravo tada oslobađa više vitamina.

Tako, na primer, cveklu, prebogatu vitaminima, treba jesti u izvornom stanju jer visoka temperatura smanjuje koncentraciju folata (deo kompleksa vitamina B) čak za četvrtinu. Isto važi za brokoli - kada jedete sirov, bolje apsorbujete sulforafan, prirodno jedinjenje koje usporava starenje i važno je u borbi protiv ćelija raka. I beli luk jedite sirov kako mu ne biste "ubili" alicin, lekovitu aktivnu supstancu zbog koje i ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo.

Photo:Unsplash

Istovremeno, termičkom obradom crvene paprike smanjiće se nivo vitamina C kojim obiluje u sirovom obliku. Poređenja radi, ima ga čak dvaput više nego u pomorandži!

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji(FOTO)

Tokom kuvanja i spanać, bogat kalijumom koji reguliše pritisak i endokrini sistem, trpi veliku štetu, baš kao i kelj - visoka temperatura uništava polovinu količine vitamina koju poseduje. Kako ga je teško jesti u sirovom stanju, nastojte bar da ga kuvate na pari.

Kada je reč o paradajzu, on je zdraviji kad se skuva, jer se likopen iz njega tada lakše apsorbuje. I hranljive sastojke iz špargle, šargarepe, kupusa i patlidžana organizam će lakše "preuzeti" ako ih termički obradite.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.