Oglas
· · Komentari: 0

Mnogi prave istu GREŠKU: Evo kako da odmrznete meso na pravi način

Poslušajte savet iskusnih domaćica

1705658765_Foto-shutterstock-meso-odmrzavanje.jpg
Foto: Shutterstok
Oglas

Ako želite da pripremite meso koje je trenutno zamrznuto, odmrzavanje na kuhinjskom pultu deluje kao logično rešenje, ali da li je to pravi način?

Ukoliko se odlučite za pomenuti način odmrzavanja mesa, ne morate da brinete o neželjenim efektima odmrzavanja u mikrotalasnoj rerni ili na drugim upitnim mestima u kuhinji.

Pored toga, na ovaj način se može prirodno rastvoriti na sobnoj temperaturi. Međutim, ako predugo odmrzavate meso u kuhinji i na nepovoljnoj temperaturi, mogu nastati ozbiljni problemi.

Ako vaša zamrznuta hrana ostane napolju duže od dva sata, to može dovesti do naglog porasta rasta bakterija.

Opasno je i kada temperatura prethodno zamrznute hrane dostigne više od 4,5 stepeni Celzijusa, jer se i tada bakterije u hrani mogu brzo razmnožavati.

Dok je meso zamrznuto, ono će ostati bezbedno i potencijalne bakterije u njemu će ostati u stanju mirovanja, ali kako meso počne da se odmrzava, bakterije će postati aktivne. Stručnjaci kažu da nikada ne odmrzavajte meso na tezgi, jer može postati opasno nakon dva sata. Ovo vreme se u toplim letnjim mesecima smanjuje na jedan sat, zbog ubrzanog rasta bakterija.

Nije samo meso ono što izaziva brzi rast bakterija tokom odmrzavanja na pultu.

Ako želite da odmrznete meso tokom letnjeg dana ili bilo kog dana kada je temperatura u vašoj kuhinji jedva iznad 4,5 stepeni Celzijusa, možda je najbolje da potražite drugu opciju.

Sigurniji način odmrzavanja mesa

Stručnjaci preporučuju da hranu tokom odmrzavanja ostavite u frižideru, gde će ostati na konstantnoj temperaturi od 4,5 stepeni Celzijusa ili niže.

Dodaju da je opasno i odmrzavanje mesa u vreloj vodi. Kažu da postoje tri najbezbednija načina za odmrzavanje hrane: u frižideru, u hladnoj vodi i u mikrotalasnoj pećnici.

Najsigurniji način za odmrzavanje mesa je u frižideru, iako može potrajati duže nego što ga ostavite na pultu. Zato očistite neke ostatke koji su tamo stajali predugo i napravite mesta da sledeći obrok bude bezbedno pripremljen, sa mnogo manje bakterija nego što ostavite meso da se odmrzne na pultu.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas