· · Коментари: 0

Намирнице погрешно СКЛАДИШТИМО: Сазнајте којим намирницама треба која температура

Навикли смо да све чувамо у нашим фрижидерима: воће, поврће, слаткише, хлеб. Неки људи такође држе сосове, маринаде и конзерве у својим фрижидерима, за сваки случај

1652711715_vegetables-ge491b9164_640.jpg
Фото: Пиксабеј

Али често, иако складиштење попут овог може продужити њихов рок трајања, то заправо може бити штетно за производе. Зато смо припремили савете за вас како је најбоље складиштити намирнице. 

Прочитајте још: Потопите палачинке у ВРЕЛО МЛЕКО и уживајте у укусу: Трик "украден" од познатог кувара (РЕЦЕПТ)

Ствари које треба чувати у спајзу или ормару и сакрити од сунчеве светлости
Хлеб је најбоље чувати у добро затвореној посуди за хлеб са мало соли која ће га заштитити од буђи. Ако оставите векну хлеба у врећици супермаркета, она ће остати мекана, али постоји велика шанса да ће се за пар дана прекрити у буђ. Пластичне кесе не дозвољавају хлебу да „дише“ и стварају високу влажност коју гљиве заиста воле. Међутим, ни држање хлеба у фрижидеру није најбоља идеја јер на нижим температурама вода знатно брже испарава и тако ће хлеб врло брзо постати бајат.Узгред, ако треба дуго да чувате хлеб, можете га ставити у замрзивач. Остаће свеже 4-6 месеци.
Чоколаду је лако чувати. Најбоље је чувати на хладном, тамном месту. И не би требало да је стављате у фрижидер. Температурна разлика ће довести до појаве кондензоване воде на површини која се претвара у бели плак. То баш и не утиче на укус, али чини да чоколада изгледа веома непривлачно.
Верује се да мед нема одређени рок трајања. Готово да се може чувати заувек. Најважније је да га правилно складиштите. Мед треба држати на хладном и тамном месту, али не у фрижидеру. У фрижидеру се може кристализовати и изгубити неке од својих добрих својстава.
Маслиново уље треба чувати на собној температури, далеко од директне сунчеве светлости. Али немојте га стављати у фрижидер: ниске температуре доводе до стварања белих делова у уљу — ово је кондензована вода.
Да би лук и бели лук дуго времена били свежи, најбоље их је ставити на хладно и суво место, на пример, малу кутију у орману.  У фрижидеру, лук и бели лук ће се брже покварити, односно има тенденцију да се убуђа.

Ствари које се могу држати на кухињској полици или на столу:

Наранџе и друго цитрусно воће могу се чувати на кухињском столу. Немојте користити фрижидер за ово – ниске температуре ће учинити воће мање укусним и мање корисним за ваше здравље.
Чување авокада је тежак задатак. Ако је плод зрео, можете га држати у фрижидеру јер ће га ниске температуре спасити од покварења. Али ако плод још није у потпуности зрео, не треба га држати у фрижидеру јер ће хладноћа успорити процес зрења.
Краставци се могу чувати у фрижидеру, али само неколико дана. Ниска температура ће довести до тога да краставци врло брзо труну. Да би поврће што дуже остало свеже, требало би да га држите ван фрижидера.
Патлиџан једноставно не може да издржи ниске температуре. У фрижидеру ће ово поврће омекшати и врло брзо ће изгубити све своје добре особине. Боље их је држати на собној температури, даље од директне сунчеве светлости.
Чак и ако заиста желите да ставите парадајз у фрижидер, немојте – тако ће изгубити природну арому и учинити га безукусним. Хладан ваздух успорава природни процес сазревања парадајза и уништава танке мембране унутар њега. То је оно што парадајз чини мање сочним. Треба их чувати на собној температури у добро проветреној корпи или кутији.

Ствари које се најбоље чувају у фрижидеру:

Домаћице се често свађају око тога где је најбоље чувати јаја. Неки кажу да могу да остану свежа само у фрижидеру, а други да их треба чувати на собној температури. Али обе групе се слажу: не треба их држати на вратима фрижидера јер температурна разлика заправо значајно смањује рок трајања јаја. А стручњаци не препоручују вађење јаја из посуда у којима се продају, како би дуже одржала свежину.
Брашно се наизглед лако складишти, али у ствари није тако. Висока влажност и високе температуре могу довести до појаве  буба и буђи у брашну, а сам производ ће постати немогућ за јело. Најбоља опција је затворена тегла која се чува у фрижидеру или у орману. 
Упркос чињеници да многи од нас чувају орахе на собној температури, ово није најбоља опција. Неки од њих (на пример, бадеми и ораси) могу се чувати само 1-2 недеље на топлим температурама и након тога ће се покварити.
Боље је заштитити орахе од сунчеве светлости, влаге и високих температура. Треба их чувати у фрижидеру. На овај начин се могу чувати до 9 месеци.
Целер, за разлику од першуна, треба чувати у фрижидеру. Али немојте га умотавати у пластичну фолију - од тога ће иструнути. Међутим, можете користити алуминијумску фолију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.