· · Komentara: 0

Namirnice pogrešno SKLADIŠTIMO: Saznajte kojim namirnicama treba koja temperatura

Navikli smo da sve čuvamo u našim frižiderima: voće, povrće, slatkiše, hleb. Neki ljudi takođe drže sosove, marinade i konzerve u svojim frižiderima, za svaki slučaj

1652711715_vegetables-ge491b9164_640.jpg
Foto: Piksabej

Ali često, iako skladištenje poput ovog može produžiti njihov rok trajanja, to zapravo može biti štetno za proizvode. Zato smo pripremili savete za vas kako je najbolje skladištiti namirnice. 

Pročitajte još: Potopite palačinke u VRELO MLEKO i uživajte u ukusu: Trik "ukraden" od poznatog kuvara (RECEPT)

Stvari koje treba čuvati u spajzu ili ormaru i sakriti od sunčeve svetlosti
Hleb je najbolje čuvati u dobro zatvorenoj posudi za hleb sa malo soli koja će ga zaštititi od buđi. Ako ostavite veknu hleba u vrećici supermarketa, ona će ostati mekana, ali postoji velika šansa da će se za par dana prekriti u buđ. Plastične kese ne dozvoljavaju hlebu da „diše“ i stvaraju visoku vlažnost koju gljive zaista vole. Međutim, ni držanje hleba u frižideru nije najbolja ideja jer na nižim temperaturama voda znatno brže isparava i tako će hleb vrlo brzo postati bajat.Uzgred, ako treba dugo da čuvate hleb, možete ga staviti u zamrzivač. Ostaće sveže 4-6 meseci.
Čokoladu je lako čuvati. Najbolje je čuvati na hladnom, tamnom mestu. I ne bi trebalo da je stavljate u frižider. Temperaturna razlika će dovesti do pojave kondenzovane vode na površini koja se pretvara u beli plak. To baš i ne utiče na ukus, ali čini da čokolada izgleda veoma neprivlačno.
Veruje se da med nema određeni rok trajanja. Gotovo da se može čuvati zauvek. Najvažnije je da ga pravilno skladištite. Med treba držati na hladnom i tamnom mestu, ali ne u frižideru. U frižideru se može kristalizovati i izgubiti neke od svojih dobrih svojstava.
Maslinovo ulje treba čuvati na sobnoj temperaturi, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Ali nemojte ga stavljati u frižider: niske temperature dovode do stvaranja belih delova u ulju — ovo je kondenzovana voda.
Da bi luk i beli luk dugo vremena bili sveži, najbolje ih je staviti na hladno i suvo mesto, na primer, malu kutiju u ormanu.  U frižideru, luk i beli luk će se brže pokvariti, odnosno ima tendenciju da se ubuđa.

Stvari koje se mogu držati na kuhinjskoj polici ili na stolu:

Narandže i drugo citrusno voće mogu se čuvati na kuhinjskom stolu. Nemojte koristiti frižider za ovo – niske temperature će učiniti voće manje ukusnim i manje korisnim za vaše zdravlje.
Čuvanje avokada je težak zadatak. Ako je plod zreo, možete ga držati u frižideru jer će ga niske temperature spasiti od pokvarenja. Ali ako plod još nije u potpunosti zreo, ne treba ga držati u frižideru jer će hladnoća usporiti proces zrenja.
Krastavci se mogu čuvati u frižideru, ali samo nekoliko dana. Niska temperatura će dovesti do toga da krastavci vrlo brzo trunu. Da bi povrće što duže ostalo sveže, trebalo bi da ga držite van frižidera.
Patlidžan jednostavno ne može da izdrži niske temperature. U frižideru će ovo povrće omekšati i vrlo brzo će izgubiti sve svoje dobre osobine. Bolje ih je držati na sobnoj temperaturi, dalje od direktne sunčeve svetlosti.
Čak i ako zaista želite da stavite paradajz u frižider, nemojte – tako će izgubiti prirodnu aromu i učiniti ga bezukusnim. Hladan vazduh usporava prirodni proces sazrevanja paradajza i uništava tanke membrane unutar njega. To je ono što paradajz čini manje sočnim. Treba ih čuvati na sobnoj temperaturi u dobro provetrenoj korpi ili kutiji.

Stvari koje se najbolje čuvaju u frižideru:

Domaćice se često svađaju oko toga gde je najbolje čuvati jaja. Neki kažu da mogu da ostanu sveža samo u frižideru, a drugi da ih treba čuvati na sobnoj temperaturi. Ali obe grupe se slažu: ne treba ih držati na vratima frižidera jer temperaturna razlika zapravo značajno smanjuje rok trajanja jaja. A stručnjaci ne preporučuju vađenje jaja iz posuda u kojima se prodaju, kako bi duže održala svežinu.
Brašno se naizgled lako skladišti, ali u stvari nije tako. Visoka vlažnost i visoke temperature mogu dovesti do pojave  buba i buđi u brašnu, a sam proizvod će postati nemoguć za jelo. Najbolja opcija je zatvorena tegla koja se čuva u frižideru ili u ormanu. 
Uprkos činjenici da mnogi od nas čuvaju orahe na sobnoj temperaturi, ovo nije najbolja opcija. Neki od njih (na primer, bademi i orasi) mogu se čuvati samo 1-2 nedelje na toplim temperaturama i nakon toga će se pokvariti.
Bolje je zaštititi orahe od sunčeve svetlosti, vlage i visokih temperatura. Treba ih čuvati u frižideru. Na ovaj način se mogu čuvati do 9 meseci.
Celer, za razliku od peršuna, treba čuvati u frižideru. Ali nemojte ga umotavati u plastičnu foliju - od toga će istrunuti. Međutim, možete koristiti aluminijumsku foliju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.