Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Ове намирнице у замрзивачу губе хранљиве састојке: Стручњаци упозоравају где сви грешимо

Многи аутоматски убацују вишак хране у замрзивач, али ово није увек добра идеја

1665234214_zamrzivac.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

У замрзивач многи складиште вишак хране и оно што желе да користе у каснијем периоду. По навици, у овај уређај убацујемо доста врста хране, али да ли је то баш добра идеја?

Руска нутриционисткиња Марија Мухкина сматра да ниске температуре мењају састав неких намирница. Ово се посебно односи на зелено поврће које у замрзивачу губи хранљиве састојке - витамине и антиокдисансе.

- Замрзавање зеља и биља се не препоручује. Ако их ставите на ниске температуре, уништава им се хлорофил, губе се витамини и антиоксидативна својства. Остају само влакна - истиче Мухкина. Она је додала да замрзавање и одмрзавање могу негативно да утичу на нутритивну вредност поврћа:

- Не можете да замрзнете поврће богато водом – краставце, парадајз, тиквице… Оно је практично нејестиво јер након одмрзавања губи своју структуру и постаје “гумено” – упозорава она.

Прочитајте још: Најбољи савет за поховање меса: Уместо брашна користире ову здравију намирницу за ХРСКАВИЈИ УКУС

Такође, намирнице богате протеинима не треба складишити у замрзивачима:

- Током замрзавања долази до пуцања протеинских веза. Не можете да замрзнете ферментисане млечне производе, јер ће после одмрзавања бити готово потпуно водене и налик сурутки – сматра Марија.

- Полинезасићене масне киселине у бадемима, кикирикију и лешницима смрзавањем губе своју активност. Односно, мешавина орашастих плодова после замрзивача неће бити тако високог квалитета – закљује она и додаје да сир и банане не треба замрзавати.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas