Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Препознајте да ли је МЕД ПРАВИ ИЛИ ЛАЖНИ: Тест са марамицом и хлебом

Мед је пун хранљивих материја, укусан је за јело, а одлична је припродна замена за шећер. Постоје многе здравствене предности меда, а лако се може додати у било које јело као прелив, рецимо за воц́не салате, сладоледе или као намаз, а супер је и као маринада за месо

1701275747_shutterstock_2315557541.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Некада се знало - када одете да купите мед, ту нема дилеме, у питању је прави, али данас на пијаци и у продавницама често можете да нађете и лажни. Да би повец́али зараду, произвођачи меда разблажују свој производ брашном, сирупом или меласом, а ако стварно желите да осетите ефекте џема, онда изаберите пари, а са вам смо поделили савете који ће вам помоћи да га препознате. 

Прави мед се не производи у фабрикама вец́ од пчела. Органски и природни мед се обично назива чистим медом. Међутим, није увек могуц́е утврдити да ли је мед чист само гледањем. Природни мед праве само пчеле и када се ове пчеле хране само органски узгојеним цвец́ем, мед који су произвеле се класификује као органски.

Лажни мед садржи адитиве укључујуц́и кукурузни сируп, глукозу, меласу, шец́ерни сируп, декстрозу, инвертни шец́ер, брашно или скроб осим цветног нектара - наводи се на сајту Либрате.

Ево како да препознате прави мед: 

  • Прочитајте етикету: Када купујете мед, увек прво проверите етикету, јер поред она је први показатељ да ли је мед прави. Баците поглед на лого и на бренд, као и на састојке. Ма етикети не сме да стоји ништа сем меса, без адитива и арома.
  • Тест топле воде: Додајте кашичицу меда у чашу топле воде. Ако је мед чист, онда ц́е потонути на дно чаше као грудвица или се залепити за кашику када се мешавина меша. Ако је мед лажни, он ц́е се растворити у води.
  • Тест прста: Ставите кап меда на палац. Ако се шири или проспе, онда је лажан. Чист мед је густе текстуре и остао би нетакнут на прсту.
  • Тест пене: Додајте 2-3 капи сирћета у мед и добро промешајте. Ако се запени у року од 2-3 минута, онда производ који сте купили садржи адитиве.
  • Тест марамице: Ставите кап меда на парче марамице. Знаћете да је лажни ако марамица упије мед и остави влажан траг или жиг на марамици.
  • Тест топлоте: Ако је мед чист, онда ц́е се при загревању карамелизовати. Међутим, лажни мед има тенденцију стварања мехуриц́а при загревању и не карамелизује се.
  • Тест хлеба: Ако намажете чист мед на хлеб, он ће се стврднути за неколико минута. С друге стране, кришка хлеба остаје мекана ако у меду има било каквих адитива.
  • Тест кристализације: Чист мед има природну тенденцију да кристализује током времена због присуства глукоза оксидазе, ензима који уклања воду/влагу из меда. Лажни мед не постаје густ када се чува.
  • Тест жуманцета: Када се мед помеша са умућеним жуманцетом, оно делује као да је пропржено. Лажни мед нема овај ефекат.

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas