Oglas
· · Komentari: 0

Prepoznajte da li je MED PRAVI ILI LAŽNI: Test sa maramicom i hlebom

Med je pun hranljivih materija, ukusan je za jelo, a odlična je priprodna zamena za šećer. Postoje mnoge zdravstvene prednosti meda, a lako se može dodati u bilo koje jelo kao preliv, recimo za voćne salate, sladolede ili kao namaz, a super je i kao marinada za meso

1701275747_shutterstock_2315557541.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Nekada se znalo - kada odete da kupite med, tu nema dileme, u pitanju je pravi, ali danas na pijaci i u prodavnicama često možete da nađete i lažni. Da bi povećali zaradu, proizvođači meda razblažuju svoj proizvod brašnom, sirupom ili melasom, a ako stvarno želite da osetite efekte džema, onda izaberite pari, a sa vam smo podelili savete koji će vam pomoći da ga prepoznate. 

Pravi med se ne proizvodi u fabrikama već od pčela. Organski i prirodni med se obično naziva čistim medom. Međutim, nije uvek moguće utvrditi da li je med čist samo gledanjem. Prirodni med prave samo pčele i kada se ove pčele hrane samo organski uzgojenim cvećem, med koji su proizvele se klasifikuje kao organski.

Lažni med sadrži aditive uključujući kukuruzni sirup, glukozu, melasu, šećerni sirup, dekstrozu, invertni šećer, brašno ili skrob osim cvetnog nektara - navodi se na sajtu Librate.

Evo kako da prepoznate pravi med: 

  • Pročitajte etiketu: Kada kupujete med, uvek prvo proverite etiketu, jer pored ona je prvi pokazatelj da li je med pravi. Bacite pogled na logo i na brend, kao i na sastojke. Ma etiketi ne sme da stoji ništa sem mesa, bez aditiva i aroma.
  • Test tople vode: Dodajte kašičicu meda u čašu tople vode. Ako je med čist, onda će potonuti na dno čaše kao grudvica ili se zalepiti za kašiku kada se mešavina meša. Ako je med lažni, on će se rastvoriti u vodi.
  • Test prsta: Stavite kap meda na palac. Ako se širi ili prospe, onda je lažan. Čist med je guste teksture i ostao bi netaknut na prstu.
  • Test pene: Dodajte 2-3 kapi sirćeta u med i dobro promešajte. Ako se zapeni u roku od 2-3 minuta, onda proizvod koji ste kupili sadrži aditive.
  • Test maramice: Stavite kap meda na parče maramice. Znaćete da je lažni ako maramica upije med i ostavi vlažan trag ili žig na maramici.
  • Test toplote: Ako je med čist, onda će se pri zagrevanju karamelizovati. Međutim, lažni med ima tendenciju stvaranja mehurića pri zagrevanju i ne karamelizuje se.
  • Test hleba: Ako namažete čist med na hleb, on će se stvrdnuti za nekoliko minuta. S druge strane, kriška hleba ostaje mekana ako u medu ima bilo kakvih aditiva.
  • Test kristalizacije: Čist med ima prirodnu tendenciju da kristalizuje tokom vremena zbog prisustva glukoza oksidaze, enzima koji uklanja vodu/vlagu iz meda. Lažni med ne postaje gust kada se čuva.
  • Test žumanceta: Kada se med pomeša sa umućenim žumancetom, ono deluje kao da je proprženo. Lažni med nema ovaj efekat.

BONUS VIDEO

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas