· · Коментари: 0
превише соли

ПРЕСОЛИЛИ сте ручак, шта сад? Постоји неколико решења

Уколико сте пресолили кувано јело, постоје начини као то да поправите. Ово су неки од њих..

1603277641_Depositphotos_182427968_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Ако сте пресолили супу, гулаш или умак, додајте воде и убаците поврће попут лука и шаргарепе па наставите да кувате још десетак минута.

И киселина помаже у ублажавању сланог укуса па слободно пресољеном јелу додајте лимунов сок или сирће. Сланост јела се може смањити и додавањем шећера или меда.

Прочитајте још: Како да НАЈБРЖЕ ОДМРЗНЕТЕ храну и спремите оброк

При руци треба имати кромпир или јабуку

Ако рецепт "допушта", додајте млеко или јогурт јер они такође "убијају" со. У народу постоји још један савет – кад пресолите јело, убаците један огуљени кромпир или јабуку, који ће упити вишак соли и након кувања га избаците из јела.

Искусни кувари саветују да јело треба пробати током припреме, а не само на крају. Будите опрезни и с додавањем пелата из лименке, маслина или капара јер садрже пуно соли.

Помаже и сир

Одличан додатак пресланим јелима је поврће попут тиквица исецканих на коцкице, које ће неутрализовати слани укус, а умак у који сте додали превише зачина најбоље је ублажити слатким укусима попут парадајза, које ће ублажити љутину.

Прочитајте још: У овоме је ЦАКА! Никада не треба да чекате да ОСЕТИТЕ ГЛАД и ИЗГУБИЋЕТЕ КИЛОГРАМЕ

Славна америчка куварица Марта Стјурт у превише зачињена јела предлаже додавање масније павлаке, попут оне за шлаг без шећера или другог кремастог млечног производа који ће ублажити умак.

Можете додати и мало млека с густином и растопљеним сиром или благим сиром за мазање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.