Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗДРАВО

Зашто треба да чувате ВОДУ ОД КРОМПИРА? Добићете најукусније тесто и супу, али и много више од тога!

Скоро па звучи гадно, али вода од кромпира је заиста одлична!

1634028848_cook-g81a450121_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Можда ћете се изненадити када сазнате да је вода од кромпира невероватно корисна и свестрана. Можете користити воду од кромпира као замену за згушњивач, додавати је у разна јела за додатни укус и чак је користити у башти за додавање хранљивих материја у тло. 

Прочитајте још: Ушећерило вам се слатко? Ево како да га одмах "ПОПРАВИТЕ" (РЕЦЕПТ)

Како се користи вода од кромпира?

Вода од кромпира је прилично свестрана и може се користити за много различитих ствари.

  • За оне који су алергични на кукуруз или пшеницу, или за све који воде живот без глутена, вода од кромпира представља одговарајућу замену за згушњивач брашна или кукурузног скроба. Често га користимо у нашем универзалном брашну без глутена јер је прилично јефтин.
  • Такође га можете користити за додавање хлебу или супи уместо обичне воде. У случају супа, она ће згуснути чорбу и такође додати витамине из кромпира. То је као да добијете бесплатан додатак поврћу у свему што радите! Хлебу можете додати воду од кромпира како бисте му дали лепу текстуру и додали укус (у односу на само додавање обичне воде). 
  • Користите воду од кромпира као штедљиво, једноставно ђубриво за своје биљке. Ако не планирате да га користите у рецепту, оставите га да се охлади, па прелијте биљке. Ипак, не додавајте биљкама воду од кромпира коју сте солили!
  • Својим животињама можете дати и воду од кромпира. Прелијте храну вашег пса или мачке да бисте јој дали још више витамина.


Здравствене предности воде од кромпира

Можда је најбољи део то што је вода од кромпира препуна додатних хранљивих материја извађених из самог кромпира! Хранљиве материје попут витамина Б и Ц, калијума и влакана, и фитонутријенти попут каротеноида и флавоноида за које се сматра да промовишу добро опште здравље.

Кромпир заправо може помоћи у снижавању крвног притиска, побољшати функцију мозга и здравље нервног система, смањити упале и помоћи у варењу, између осталог.

Наравно, будући да кипућа вода не само да кува кромпир, већ заправо из њега извлачи хранљиве материје, резултујућа вода од кромпира садржи све хранљиве материје присутне у обичном кромпиру, па и ви добијате исте здравствене користи!

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas