Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ПЕТ намирница за доручак уколико вам није добар холестерол: Савети нутрициониста

Главни узрок високог холестерола је исхрана, а храну богату засиц́еним и транс мастима треба избегавати јер изазива пораст нивоа липопротеина ниске густине, такође познатог као "лош" холестерол.

1680768416_shutterstock_1900442887-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ове врсте масти могу се наћи у многим намирницама које редовно конзумирамо, као што су путер, кекс, сир и прерађено месо. Из тог разлога, стручњаци саветују да за доручак избегавамо да једемо намирнице као што су кобасице, сланина, пецива и пуномасни јогурт.

Нутрициониста Ричард Алисон стога препоручује пет намирница које би, с друге стране, било пожељно јести за доручак јер могу да помогну у одржавању ниског нивоа холестерола.

"Ако имате висок холестерол важно је да за доручак изаберете намирнице које садрже мало засићених и транс масти, јер оне могу повећати ниво холестерола липопротеина ниске густине (ЛДЛ). Храна која је богата растворљивим влакнима и богата полинезасићеним мастима може помоћи у смањењу нивоа ЛДЛ-а", навео је он. 

Овсена каша

"Овсене пахуљице су одличан избор јер су богате растворљивим влакнима, што може помоц́и у смањењу нивоа холестерола. Пробајте да додате мало свежег воц́а, орашастих плодова или цимета за још бољи укус", саветује нутрициониста. 

Јаја

"Јаја могу бити део здравог доручка за људе са високим холестеролом. Само водите рачуна да ограничите унос на једно или два јаја дневно и размислите о коришц́ењу беланаца уместо целих јаја", каже Алисон.

Грчки јогурт

"Грчки јогурт има много протеина и мање масти од обичног јогурта. Изаберите обичне или немасне сорте и додајте свеже воће и мед", истиче стручњак.

Тост од целог зрна

"Изаберите хлеб од целог зрна уместо белог хлеба, јер има више влакана и може вам помоћи да се осећате ситим. Додајте на тост авокадо, бадемов путер или крем сир са ниским садржајем масти", предлаже Алисон. 

Смутији

"Смутији су одличан начин да добијете разне хранљиве материје у једном оброку. Користите базу од немасног млека или јогурта и додајте свеже или смрзнуто воће, спанаћ и чиа семенке за додатну количину влакана и протеина", навео је нутрициониста.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas