Oglas
· · Komentari: 0

PET namirnica za doručak ukoliko vam nije dobar holesterol: Saveti nutricionista

Glavni uzrok visokog holesterola je ishrana, a hranu bogatu zasićenim i trans mastima treba izbegavati jer izaziva porast nivoa lipoproteina niske gustine, takođe poznatog kao "loš" holesterol.

1680768416_shutterstock_1900442887-1-.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ove vrste masti mogu se naći u mnogim namirnicama koje redovno konzumiramo, kao što su puter, keks, sir i prerađeno meso. Iz tog razloga, stručnjaci savetuju da za doručak izbegavamo da jedemo namirnice kao što su kobasice, slanina, peciva i punomasni jogurt.

Nutricionista Ričard Alison stoga preporučuje pet namirnica koje bi, s druge strane, bilo poželjno jesti za doručak jer mogu da pomognu u održavanju niskog nivoa holesterola.

"Ako imate visok holesterol važno je da za doručak izaberete namirnice koje sadrže malo zasićenih i trans masti, jer one mogu povećati nivo holesterola lipoproteina niske gustine (LDL). Hrana koja je bogata rastvorljivim vlaknima i bogata polinezasićenim mastima može pomoći u smanjenju nivoa LDL-a", naveo je on. 

Ovsena kaša

"Ovsene pahuljice su odličan izbor jer su bogate rastvorljivim vlaknima, što može pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Probajte da dodate malo svežeg voća, orašastih plodova ili cimeta za još bolji ukus", savetuje nutricionista. 

Jaja

"Jaja mogu biti deo zdravog doručka za ljude sa visokim holesterolom. Samo vodite računa da ograničite unos na jedno ili dva jaja dnevno i razmislite o korišćenju belanaca umesto celih jaja", kaže Alison.

Grčki jogurt

"Grčki jogurt ima mnogo proteina i manje masti od običnog jogurta. Izaberite obične ili nemasne sorte i dodajte sveže voće i med", ističe stručnjak.

Tost od celog zrna

"Izaberite hleb od celog zrna umesto belog hleba, jer ima više vlakana i može vam pomoći da se osećate sitim. Dodajte na tost avokado, bademov puter ili krem sir sa niskim sadržajem masti", predlaže Alison. 

Smutiji

"Smutiji su odličan način da dobijete razne hranljive materije u jednom obroku. Koristite bazu od nemasnog mleka ili jogurta i dodajte sveže ili smrznuto voće, spanać i čia semenke za dodatnu količinu vlakana i proteina", naveo je nutricionista.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas