· · Коментари: 0
САВЕТ

Не бацајте пире, за ПЕТ минута направите ново УКУСНО јело (Фото)

Добро је познато да се кромпир не подгрева, а поготово пире. То није разлог да се баци, јер уз мало брашна може да постане деликатес

Njoke.jpg
Фото: А. М.

Кромпир је једна од омиљених храна у нашем народу и често се може видети на трпезаријском столу. Једина мана је што остаци кромпира морају да се баце, јрр то није намирница која се подгрева.

Пире, жумаце и брашно
Фото: А. М.

Прочитајте још: Могуће је! Направите ЋЕВАПЕ О ХЕЉДЕ, бићете сити, а смршаћете (Фото/Видео)

Деца воле пире, а иде уз већину омиљених јела. Нажалост, често домаћица направи више него што треба и остане, али не треба га бацати. Напротив, од остатка пиреа може се направити још укусније јело. У шерпу где се налазе остаци пиреа треба додати једно жуманце и брашно и направити - њоке.

Њоке се кувају брже од шпагета па су одлично решење за запослену домаћицу.

Њоке се кувају брже од шпагета, па су прави спас у тренутку када домаћица касно стигне кући и нема времена да нешто скува.

Тачан рецепт не постоји, јер количина жуманца и брашна зависи од остатка пиреа. Обично је довољно једно жумаце, а затим се додаје брашно како би се добила лепа кугла од теста. Брашно не сме да "угуши" кромпир, јер ће њоке бити тврде, али ни да га бдуе мало, пошто ће се њоке распасти. Тесто је савршено када се не лепи за руке.

Тупа страна ножа Фото: А.М.

Поспе се брашном радна површина и тесто раздвоји на неколико куглица које се обликују у "кобасицу". Ове кобасице треба да буду дебеле попут палца.

Малим ножем се, тупом страном, сецка тесто, а затим од комадића обликују њоке.

Пошто се њоке неће спремати одмах треба да се ставе у фрижидер. Најједноставније је поређати их, са малим размаком између њих да се не би лепиле, на пластичан поклопац или посуду од стиропора у којој је купљено поврће, најчешће печурке. Њоке се замрзну и сутрадан пребаце у кесицу за замрзивач, а онда користе када је то потребно.

Прочитајте још: Овај колач се прави за 7 минута и кошта 70 динара (Фото/Видео)

Уз њоке се савршено слаже сос од парадајза са белим месом или сос болоњезе, али и бели сос бешамел, од четири врсте сира или са мирођијом.

Укусан ручак од остатака Фото: А. М.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.