Oglas
· · Komentari: 0
SAVET

Ne bacajte pire, za PET minuta napravite novo UKUSNO jelo (Foto)

Dobro je poznato da se krompir ne podgreva, a pogotovo pire. To nije razlog da se baci, jer uz malo brašna može da postane delikates

Njoke.jpg
Foto: A. M.
Oglas

Krompir je jedna od omiljenih hrana u našem narodu i često se može videti na trpezarijskom stolu. Jedina mana je što ostaci krompira moraju da se bace, jrr to nije namirnica koja se podgreva.

Pire, žumace i brašno
Foto: A. M.

Pročitajte još: Moguće je! Napravite ĆEVAPE O HELJDE, bićete siti, a smršaćete (Foto/Video)

Deca vole pire, a ide uz većinu omiljenih jela. Nažalost, često domaćica napravi više nego što treba i ostane, ali ne treba ga bacati. Naprotiv, od ostatka pirea može se napraviti još ukusnije jelo. U šerpu gde se nalaze ostaci pirea treba dodati jedno žumance i brašno i napraviti - njoke.

NJoke se kuvaju brže od špageta pa su odlično rešenje za zaposlenu domaćicu.

NJoke se kuvaju brže od špageta, pa su pravi spas u trenutku kada domaćica kasno stigne kući i nema vremena da nešto skuva.

Tačan recept ne postoji, jer količina žumanca i brašna zavisi od ostatka pirea. Obično je dovoljno jedno žumace, a zatim se dodaje brašno kako bi se dobila lepa kugla od testa. Brašno ne sme da "uguši" krompir, jer će njoke biti tvrde, ali ni da ga bdue malo, pošto će se njoke raspasti. Testo je savršeno kada se ne lepi za ruke.

Tupa strana noža Foto: A.M.

Pospe se brašnom radna površina i testo razdvoji na nekoliko kuglica koje se oblikuju u "kobasicu". Ove kobasice treba da budu debele poput palca.

Malim nožem se, tupom stranom, secka testo, a zatim od komadića oblikuju njoke.

Pošto se njoke neće spremati odmah treba da se stave u frižider. Najjednostavnije je poređati ih, sa malim razmakom između njih da se ne bi lepile, na plastičan poklopac ili posudu od stiropora u kojoj je kupljeno povrće, najčešće pečurke. NJoke se zamrznu i sutradan prebace u kesicu za zamrzivač, a onda koriste kada je to potrebno.

Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara (Foto/Video)

Uz njoke se savršeno slaže sos od paradajza sa belim mesom ili sos bolonjeze, ali i beli sos bešamel, od četiri vrste sira ili sa mirođijom.

Ukusan ručak od ostataka Foto: A. M.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas