· · Коментари: 0
ЗДРАВЉЕ

Пет мириса који смањују стрес

Свакодневни стрес оставља траг како на наш изглед тако и на наше здравље

1605979543_cvece.jpg
Фото: депоситпхотос

Редовно слушамо савете како да се лишимо стреса или како да се смиримо у стресним ситуацијама. У том духу и ми вам доносимо начин који није трајно решење, али у кризним ситуацијама може да ублажи напетост.

Прочитајте још: НЕГА ЛИЦА: Шта крема за лице мора да садржи да бисте видели резултате

Мириси цвећа

Имате свој омиљени цвет? Његов мирис нас може натерати да заборавимо на све што се догађа око нас. Ођедном сви пословни проблеми, рокови, неспоразуми и нервозе нестају… Мирис туберозе је интензиван, пријатан и опојан, баш као и фрезије или руже.

 

Фото: деспоситос

Лаванда

Мирисна медитеранска лепотица лаванда идеална је за умиривање тела и ума пре одласка у кревет. Делује смирујуће, а од давнина је етерично лавандино уље састојак купки и крема за регенерацију коже. Није ретко да лаванду због њеног јединственог мириса користи и парфемска индустрија. Незаобилазна је у декорацијама, па се тако користи за цветне аранжмане, венчиће, букете. Лаванда помаже опуштању, олакшавајући сан особама које мучи несаница, као и пацијентима који пате од болова изазваних мигренском главобољом. Научни докази сугеришу да употреба лаванде кроз ароматерапију помаже смиривању нервног система, помажући особама да се осећају позитивније.

 

Фото: деспоситос

Цимет

Цимет је први зачин који нам падне на памет када се сетимо празника, а то већини особа стави смешак на лице. Или бакин воћњак… Његов мирис распршује стрес и побољшава расположење. Цимет је један од свестранијих и учинковитијих зачина с дугом листом здравствених добробити, укључујући и велике способности у борби с дијабетесом јер побољшава активност инсулина.

Редовним коришћењем цимета као додатка исхрани штите свој организам од прехладе и јачате кости. Његова лековитост долази до изражаја и код проблема с мучнином и повраћањем. Посипајте њиме своју јутарњу кафу – разбудићете се у трен ока и започети дан са осмехом на лицу.

Аргуми

Цитрусно воће, као што су наранџа, лимун, мандарина, лимета, створено је за опуштање, утеху и подизање нивоа енергије када су нам батерије на резерви. Често се користи у комбинацији с базним уљима за масажу. За инстантни аромаучинак огулите наранџу или мандарину па кору поставите на радијатор. У року секунде просторијом ће се проширити угодан и освежавајући цитрусни мирис.

Прочитајте још: Трикови за ЛЕПОТУ који делују док СПАВАТЕ

 Чоколада

Ретке су те особе чије очи не засветлуцају, а уста се рашире у кез када намиришу чаробну коцкицу чоколаде. Чоколада стимулише стварање ендорфина који нам даје осећај ужитка и задовољства, а једнако тако она садржи серотонин, природни подизач расположења и антидепресив. Омиљени слаткиш садржи теобромин, кофеин и остале ступстанце које стимулишу организам, па се тако уз њу осећамо буднијим и освеженима. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.