· · Коментари: 0
исхрана

Помало заборављене: Зашто је добро да једемо КРУШКЕ

Захваљујући обиљу сорти које се међусобно разликују у нијансама укуса, сочности, свако може наћи воће по свом укусу.

1605530997_Depositphotos_36275787_s-2019.jpg
Фото: Депосит

Други разлог за чешћу куповину крушака, поред гастрономске, су њихове изузетне здравствене добробити.

Када се једу крушке?

Увек! Према периоду сазревања постоје летње, јесење и зимске крушке, па је „сезона“ ових плодова веома дуга. И без обзира на доба године, крушке су богате антиоксидантима, витамином Ц, калијумом и дијететским влакнима.

Прочитајте још: ШЕСТ намирница које спречавју гљивице: Решите се упорне КАНДИДЕ

Шта се онда дешава?

Струк вам је све тањи

Фото: Депосит

Крушке вам заиста помажу у мршављењу - што је доказала група научника са државног универзитета Флорида. У испитивању, које је трајало 12 недеља, учествовало је 40 мушкараца и жена старих између 45 и 65 година. Они који су редовно јели две средње крушке успели су да смршају приметније и значајније од групе која је попила чашу пиц́а упоредивог садржаја калорија. Научници наглашавају да је дијететски ефекат крушке резултат њеног утицаја на метаболизам, а не смањења уноса калорија.

Помажу у мршављењу.

Ваша пробава се побољшава

То је због чињенице да су крушке - посебно њихове тврде сорте - веома богате дијеталним влакнима и полифенолима, који нежно стимулишу црева. Другим речима, они који свакодневно једу крушке, о пробавним проблемима знају само из друге руке.

Прочитајте још: Обавезно прилегните после ручка! Ево колико је важан и колико мора трајати ПОПОДНЕВНИ ОДМОР

Да ли треба ољуштити крушке?
Питање да ли су ољуштене крушке здраве често брине младе родитеље: дешава се да је храњење деце воћном кашом генерално једини начин да деца једу воће. Нутриционисти имају недвосмислен одговор: крушке и јабуке треба јести са кором. Научници су открили да у овом случају ...Ваше тело се боље бори против оксидативног стреса. Већина антиоксиданата у крушци концентрисана је у кори. Љуштењем ускраћујете себи прилично важан извор воћних полифенола, који штите тело од слободних радикала и смањују оксидативни стрес.

Смањује се ризик од дијабетеса

Доказано великим истраживањима спроведеним у Сједињеним Државама током периода од касних осамдесетих до раних 2000-их година испоставило се да редовним конзумирањем крушака (и јабука, али сада не о томе) значајно смањује ризик од развоја дијабетеса типа 2 код људи свих старосних група.

Ваш имунитет јача

Невероватно је, али истинито: једини витамин који се налази у крушкама је витамин Ц. Али има га толико да ће само неколико плодова дневно најмање три пута недељно у потпуности покрити телесну потребу за аскорбинском киселином.

Већ ина витамина Ц садржана је у кори крушке, па је не треба бацати.

Прочитајте још: ПОВРЋЕ које би требало да се налази на вашем менију: Да ли сте нешто од овога заборавили

Зашто не треба јести крушке на празан стомак?

Разлог је исти висок садржај влакана, што крушке чини "помагачима" за варење. Чињеница је да храна богата грубим влакнима иритира слузницу желуца и црева ако се једе на празан стомак. То може изазвати болове у трбуху, грчеве и повећати природну покретљивост црева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.