· · Коментари: 0
ИСХРАНА

Није исто имате ли 20 или 60: Прочитајте ЈЕЛОВНИК који одговара вашим годинама

Не треба водити популарним дијетама, од којих се свака промовише као “савршена”, већ треба “осетити” шта организам жели

depositphotos_252366700-stock-photo-healthy-diet-easily-digestible-desserts.jpg
Фото: Депозитфото

Кажи ми шта једеш, па ћу ти рећи ко си, учи стара мудрост. Јеловник не сме да буде исти ако имате 20, 40 или 60 година, а како треба да изгледа, предлог је недавно објавио канал Брајт сајд.

Прочитајте још: Исидора је почела да се неконтролисано гоји, онда је отишла на Златибор и уз помоћ ОВЕ ИСХРАНЕ ослабила 41 килограм

Тинејџери - протеини и гвожђе
Ово је период када тело расте и развија се, па му треба много хранљивих састојака. Већина тинејџера прескаче доручак и једе храну која нема никакве нутритивне вредности. Ипак, здрава навика треба да буде редован доручак, богат протеинима.

Здраве навике се стварају у младости.

Уз то, није неопходно одрећи се омиљене хране, али је добро смањити количину нездравих намирница. У исхрану треба увести намирнице богате калцијумом и гвожђем.

Двадесете - зелено поврће

Већ је у двадесетим време да оброци постану здрави. Требало би избацити чипс и млечну чоколаду (може се заменити црном), а уместо сладоледа увести јогурт. Ко воли пилетину, сада је право време, али за - кувану.

Избаците чипс из исхране и убаците јогурт.

Исхрану треба обогатити омега-3 масним киселинама и фолном киселином, па је добар избор зелено поврће, тестенине, орах, лосос, чија семенке.

Поврће је здравије од меса Фото: Депозитфото

Тридесете - јаја и соја
У овим годинама пожељно је узимати свакодневно храну која јача кости и мишиће. То укључује намирнице богате протеинима: јаја, семенке, орашасти плодови, производи од соје, пилећа прса и киноа. Млеко и јогурт долазе у обзир, али је неопходно већ у овим годинама узимати додатак калцијума и протеина.

Четрдесете - влакна
Ово је доба када је важно јачати метаболизам и ниво шећера у крви држати под контролом, па је неопходно уносити што више влакана.

Што мање меса и што више поврћа.

Броколи и цело зрно житарица у било ком облику је добитна комбинација. Настојте да користите што мање меса, а ако сте гурман, узмите вегански бургер, здрав домаћи сендвич, немасне млечне производе и много воћа и поврћа. У сваки оброк обавезно укључите протеине.

Педесете - јабуке и бадеми

Одлични су за даме у годинама Фото: Депозитфото

Како се са годинама метаболизам успорава, треба узимати храну која је лако сварљива. У педесетим потпуно пређите на биљна млека, бадемово на пример, које је веома хранљиво, а лако за пробаву. Форсирајте броколи, авокадо, боровнице, спанаћ и орашасте плодове, јер успоравају старење, а ако у овим годинама не желите висок холестерол и повишен шећер у крви - једите јабуке.

Прочитајте још: Како да изгубите чак 20 килограма за само 90 дана

Шездесете и даље - мање соли
Од седме деценије живота, па надаље на менију је обавезно пет порција поврћа и две порције воћа сваког дана. Потребна је и храна која обилује гвожђем: спанаћ, сочиво, пасуљ, али и соја и зелено лиснато поврће које чува виталност. Такође, у овом добу треба мање соли, а више воде.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.