Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Симптоми који указују на НЕДОСТАТАК ГВОЖЂА: Овако се надокнађује

Код многих људи, а нарочито код трудница, анемија је постала врло честа појава.

1614352198_Depositphotos_233308524_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Недостатак гвожђа може довести до озбиљних промена у организму, те је неопходно уносити га у довољним количинама.

Прочитајте још: Седите пркрштених ногу? Ево зашто би то одмах требало да промените

Гвожђе је јако важан минерал који људском телу треба из много разлога. Откривамо зашто телу треба гвожђе, који су знакови недостатка гвожђа и којом храном га можемо надокнадити.

Недостатак гвожђа је најчешћи код жена
Анемија је уобичајена код жена, поготово у годинама кад су трудне и када доје. Заправо, људима широм света најчешће он недостаје, а то погађа око милијарду људи. Жене између 19 и 50 година треба да уносе 18 мг гвожђа сваки дан, а трудницама је потребно и више.

Телу је потребно гвожђе да би нормално функционисало

- Гвожђе је пресудно, јер је кључна компонента црвених крвних зрнаца и, ако у телу има мало гвожђа, смањиће се капацитет преноса кисеоника - каже нутрициониста Јулијана Хевер.

"То може довести до летаргије, повећаног ризика од инфекције и проблема с кардиоваскуларним системом" додаје.

Постоје две врсте гвожђа 

Најбољи извори гвожђа је хеме гвожђе, које се налази само у производима животињског порекла: месу и рибама. Нехем гвожђе које налазимо у биљним и животињским производима као што су лиснато поврће, пасуљ, обогаћене житарице, жуманце и суво воћу - оно се теже разграђује у телу.

Узимајте заједно с Ц витамином

Недостатак гвожђа је важно што пре надокнадити
Иако је обично благ, умор је повезан с недостатком гвожђа, а то може пореметити ваш рад и приватни живот. Може проузроковати губитак косе и бледу кожу. Ако се озбиљнија анемија не лечи, може резултирати срчаним проблемима, аритмијама и проблемима у трудноћи.

- Тело много лакше апсорбује гвожђе уколико се једе са храном која је добар извор Ц витамина. На пример, пробајте да једете хумус с лимуновим соком (хумус је пун гвожђа, а лимунов сок пун витамина Ц), зелени смути (лиснато поврће помешано с воћем), или чили с умаком од рајчице и пасуљем - каже нутрициониста Хевер.

Прочитајте још: РУСКИ кардиолог Михајлович открива тајну дуговечности СРБИМА: Шест вежби за ЗДРАВУ КИЧМУ и у десетој деценији живота

Избегавајте да пијете ове напитке с храном богатом гвожђем

Предлог је да се кафа пије што мање или да је замените чајем. Зашто? Зато што кафа регенерише веома малу количину гвожђа у поређењу са чајем и осталим напицима.

Телу и мозгу је потребно гвожђе

Гвожђе је важно јер доприноси преношењу кисеоника у мишиће и мозак.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas