· · Коментари: 0
сеф за судњи дан

ДА ЛИ ЈЕ ОВО СПАС ЗА ЧОВЕЧАНСТВО? Овде лежи ресурс од виталног значаја за будућност, ево и зашто

Дубоко у недрима ледене планине на острву изнад арктичког круга, између Норвешке и Северног пола лежи ресурс од виталног значаја за будућност човечанства. То није угаљ, нафта или драгоцени минерали, већ семена.

1647189904_Screenshot-2022-03-13-at-17.16.29.png
Фото: Јутјуб Принтскрин/ВИЦЕ Асиа

Милиони семенки, из више од 930.000 врста прехрамбених усева, чувају се у Глобалном складишту семенки на Шпицбергену, делу норвешког архипелага Свалбард. То је у суштини огроман сеф у коме се налази највећа светска збирка пољопривредног биодиверзитета. У згради се налази чак 13.000 година пољопривредне историје. 

Прочитајте још: ОВА земља има НАЈВИШЕ ПИРАМИДА НА СВЕТУ! А није Египат у питању!

Глобални трезор за семе је назван трезором „судњег дана“, који дочарава слику резерве семена за употребу у случају апокалиптичних догађаја или глобалне катастрофе. Али, трезор је дизајниран да заштити од много мањег, локализованог уништења и претњи са којима се суочавају семенке са генетеским уништавањем. 

Свалбард је управо због своје удаљености изабран за локацију трезора. Далеко је од места на земљи где су рат и  терор, свега што може да се деси на другим местима. "Налази се на безбедном месту“, каже Бенте Наевердал за Тајмс, који је иначе менаџер имовине и надгледа свакодневни рад трезора.

Улаз води у малу просторију налик тунелу испуњену гласним зујањем струје и система за хлађење који су потребни да се температура у трезору одржи константном. Кроз једна врата је широки бетонски тунел осветљен тракастим осветљењем који води 430 стопа доле у ​​планину. На крају овог ходника је комора, додатни слој сигурности за заштиту трезора који садрже семе.

Из коморе воде три свода, али само један је тренутно у употреби, а врата су прекривена дебелим слојем леда, што наговештава температуру испод нуле. Овде се семе чува у вакуумским сребрним пакетима и епруветама у великим кутијама које су уредно сложене на полицама од пода до плафона. Имају врло малу новчану вредност, али кутије потенцијално садрже кључеве за будућност глобалне безбедности хране.

Током протеклих 50 година, пољопривредне праксе су се драматично промениле, са технолошким напретком који је омогућио производњу великих размера. Али док су приноси усева порасли, биодиверзитет се смањио до те мере да сада само око 30 усева обезбеђује 95% људских потреба за храном и енергијом. Само 10% сорти пиринча које је Кина користила 1950-их и данас се користи, на пример. САД су изгубиле преко 90% својих сорти воћа и поврћа од 1900-их. Ова монокултурна природа пољопривреде чини залихе хране подложнијим претњама као што су болести и суша.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.