· · Коментари: 0

Будите се често у ТРИ САТА УЈУТРУ? Постоје ЧЕТИРИ РАЗЛОГА зашто се то дешава

Ако сте мислили да сте једини који се пробуди усред ноћи, варате се

1659264396_pexels-shvets-production-8410719.jpg
Фото: Пеxелс

Приметили сте да се често будите у исто време током ноћи и то најчешће око 3 сата? Не прогањају вас духови, нити је реч о нечему паранормалном. За то постоји и стручно објашњење.

Ако вам се ово догађа, немате око чега да бринете, посебно ако се брзо успавате након тога. Алекса Кејн, психолошкиња и стручњак за спавање, сматра да, ако се будите у три ујутру, не значи да лоше спавате или да имате несаницу.

У једном тренутку сте можда имали разлог да се пробудите у то време, можда као одговор на апнеју за време спавања или плач бебе. Ваше тело је можда имало свој разлог”, рекла је за Цлевеланд Цлиниц.

Постоје четири најчешћа разлога зашто се ово дешава.

Први је низак ниво шећера. Мајкл Бреус, стручњак за спавање, тврди да неки људи прерано једу, те да телу понестаје енергије до три ујутру. Због тога се мозак буди и шаље сигнал о губитку енергије. Зато он саветује да на спавање не идемо празног желуца.

Други разлог је прелазак из дубоког у лако сан. Спавање има своје фазе и циклусе. Прво следи прелазак из будног стања у спавање, па лаки сан, потом дубок сан, па РЕМ фаза која је, у ствари, лак сан из које се тело лакше буди.

Прочитајте још: ОТАЦ 94 БЕБЕ: Доктор на УЖАСАН начин злоупотребио положај - ниједна од 94 жене није пристала (ФОТО/ВИДЕО)

Уколико заспите око 23 часа, у лагани сан прелазите око 3 сата ујутру и тако можете лакше да се пробудите. Понеки звук, врућина или светло може вас пробудити лакше. Зато се саветује да собу замрачите, изолујете од звукова и да температура у њој буде умерена.

Трећи разлог могу бити поремећаји попут анксиозности или стреса.  Хормон стреса, односно кортизол, расте око два или три сата ујутру, а уколико сте већ под стресом или анксиозни, он се додатно повећава што вас може разбудити.

Четврти разлог су године. Како пролази време и старимо, мање времена проводимо у дубоком сну, те нас лакше могу пробудити разне ствари.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.