Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли и ви ОДЛАЖЕТЕ АЛАРМ? Ево зашто ово може да буде добра навика

Када вам ујутро зазвони аларм, можда је ваша тренутна реакција да притиснете дугме за одлагање. У томе нисте сами, јер исту праксу имају милиони људи широм света

1668004145_3d304560acc4fcd5984f83a5c34763a51d82859e.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Према новој студији са универзитета „Нотр Дам" у Индијани, 57 процената одраслих људи обично воле да после оглашавања будилника још мало одремају, тако да је потребно и неколико „звоњења" да би се коначно пробудили и устали из кревета. Научници су упозорили на штетност одлагања са аргументом да то може да ремети наше циклусе спавања, јер искључивање будилника и повратак у сан - доводи до тога да наше тело „мисли" да смо у следећем циклусу спавања, који се омета када се заиста пробудимо. Упркос овој теорији, заправо нема много података о ефектима одлагања устајања.

- Већина онога што знамо о дремању преузето је из података о сну, стресу или сродним понашањима - рекао је Стивен Метингли, водећи аутор студије и постдокторски истраживач на „Нотр Даму", који је студију радио са колегом Ароном Стригелом, професором рачунарских наука и инжењеринг.

Прочитајте још: Шта сте прво угледали на фотографији? Тест личности који открива да ли сте ОТВОРЕНА или ЗАТВОРЕНА личност

- Будилници, паметни телефони, сви имају дугмад за одлагање. Медицински естаблишмент је генерално против употребе тог одлагања, али када смо кренули у потрагу за чињеницама које неспорно то доказују - није их било. Сада имамо податке који доказују колико је то уобичајено понашање, а још увек има толико тога што не знамо о пракси дремања после будилника - навели су аутори.

Студија је обухватила 450 одраслих који су радили пуно радно време и испунили дневне анкете и упитник о својим навикама у спавању.

Уређаји које су носили су такође коришћени за мерење трајања спавања и откуцаја срца учесника. Налази објављени у часопису Слееп показују да су жене за 50 посто више дремале од мушкараца. У међувремену, студија је такође размотрила преференције о томе - када учесници воле да спавају и буде се, и открила је да тип „сова" чешће воли да дрема, и да су генерално такви људи - уморнији.

Међутим, то не значи нужно да постоје узрочне везе између будности до касно са мањом активношћу.

- Ове статистике ипак представљају резултате на основу тек малог броја људи. Немамо сазнања о различитим старосним групама као што су тинејџери, чланови домаћинства са нижим приходима или било кога из група које су из разних разлога - више лишене сна од испитаника из ове студије - додао је.

Исцрпљеност као основни разлог Иначе - „Не могу да устанем из кревета на прво звоњење будилника" и „Зато што ми је удобно у кревету" - били су главни разлози и одговори за одлагање устајања.

Прочитајте још: Како можете да потпомогнете лучење ХОРМОНА СРЕЋЕ? Урадите ове лаке и једноставне ствари

Иако су ти разлози повезани, истраживачи су истакли да исцрпљеност може бити разлог за игнорисање будилника, јер у Центру за контролу болести процењују да један од три Американца не спава довољно.

„Велики број људи дрема и одлаже звоњење будилника за буђење јер је толико много људи - хронично уморно", рекао је Метингли.

Иако су истраживачи признали да је „препорука против одлагања - добро утемељена", ипак су истакли неке предности одлагања.

- Ако одложите и будете буднији када седнете за волан и идете на посао, то би могло бити добро и корисно. Неки стрес може бити добар - зато имамо одговор, и има времена и места за то. Можда постоје случајеви када је притискање дугмета за одлагање заиста корисно - кажу аутори студије.

Метингли и Стригел кажу да је потребно више истражити негативне ефекте дремања и саветују људе да слушају шта је потребно њиховом телу када је у питању довољно сна.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas