Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Аларм утиче на то какав ће вам бити дан! ОВУ мелодију треба да користите за јутарње буђење!

Који тип аларма обезбеђује врхунску будност након буђења? Питагора је поставио ово исто питање око 500. године пре нове ере. Веровао је да одређене песме - мелодије које подижу енергију - имају способност да се супротставе поспаности коју може донети буђење. И изгледа да је имао право. Истраживања су сада показала да одређени звуци аларма заиста могу побољшати нашу будност након буђења.

1648152873_alarm-clock-gd30b92fbb_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Начин на који се будимо може утицати не само на наше расположење и изгледе за дан, већ и на и менталне перформансе. У неким случајевима, омамљеност након буђења може бити опасна неколико сати касније, смањујући наш учинак у доношењу критичних одлука (као што су здравствени услови, хитне реакције, безбедност или током вожње).

Прочитајте још: Како да спречите ПОПОДНЕВНИ ПАД ЕНЕРГИЈЕ? Ево шта наука каже

Ово когнитивно стање смањене будности се назива „инертност сна“. То је све већа забринутост јер може имати озбиљне последице при обављању високоризичних задатака, укључујући вожњу.

Како се мозак буди?

Прелазак из спавања у будност не прати систем сличан прекидачу за укључивање/искључивање, као што су технике снимања мозга откриле. Буђење се ослања на сложене биолошке процесе, укључујући повећан проток крви у мозгу. Студије показују да је регионима мозга важним за перформансе узбуне (префронтални кортикални региони) потребно више времена да се „покрену“ него другим областима (као што су базални - ганглије) које су важне за узбуђење. То значи да можете бити будни, али не сасвим са тим. Истраживања су такође показала да је активност крвотока у мозгу смањена након буђења, у поређењу са стањем пре спавања. Стога, будност може делимично да захтева механизме који подстичу прерасподелу крвотока у мозак - нешто што одређене врсте звука и музике могу да ураде. Још један фактор који утиче на будност након буђења је фаза сна у то време. Мање је вероватно да ћете се осећати уморно ако се пробудите из лаганог сна, у поређењу са дубљим спорим или РЕМ сном.

Ефикасност аларма такође зависи од старости. Младим одраслим особама од 18 до 25 година потребни су гласнији аларми од старијих, а предтинејџерима је потребан још већи праг од младих одраслих. Можда ће вам требати аларм чак 20 децибела гласнији на 18 него на 80. Ефикасност аларма и колико гласан треба да буде, такође зависи од ваших година.

Да ли су фреквенција звука и мелодија важни?

Али када је у питању избор аларма, шта је тачно најбољи избор? Све већи број доказа сугерише да различити звукови аларма могу позитивно утицати на људски учинак након буђења. Истраживања су показала да људи који користе аларме који носе мелодију уз коју ће лако певушити, искусиће мање умора од оних са стандардним "бип" алармом.

Једна студија дизајнирала је експерментални тон аларма који је довео до значајно бољих перформанси након буђења, у поређењу са стандардним звучним сигналом. Друге студије су такође откриле да је поп музика (која се може протумачити као мелодична) добра за сузбијање инерције сна након кратког спавања, а још више ако је то музика у којој слушалац лично ужива.

Шта могу да урадим да побољшам свој аларм за буђење?

Шта све ово значи за свакодневницу? Па, с обзиром на све горе наведено, верујемо да савршени аларм мора звучати отприлике овако:

има мелодију уз коју можете лако да певате или певушите
има доминантну фреквенцију око 500 Хз
није пребрз или преспор (100 – 120 откуцаја у минути је идеално).

Такође запамтите да аларм мора бити гласнији за млађе људе (или за особе које дубоко спавају).

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas